De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Dieetboekenguru Sonja Bakker kwam in augustus in het nauw te zitten toen de eerste claims opdoken dat ze voor haar Instagram recepten plagieerde. Dat bleek na nader onderzoek door ‘haar team’ gedaan te zijn, maar Bakker trok het boetekleed aan. Nadat ook in een van haar boeken een gekopieerd recept werd aangetroffen, heeft ze haar website offline gehaald.
Het ontwikkelen van recepten is een zelfstandige tak en echt specialisme binnen het vakgebied. Chefs die kookboeken maken hebben uit de eigen keuken natuurlijk een enorme bron aan recepten liggen en toch maken zij voor kookboeken soms gebruik van receptontwikkelaars die recepten aanleveren.
Originele recepten
Van de meeste klassieke gerechten zijn de originele recepten terug te vinden, maar van veel recepten die op internet circuleren gaat die vlieger niet op. Óf ze moeten op sites staan van (bekende) chefs en foodbloggers die prat gaan op het bedenken van eigen recepten. Toch gaat het ook dan wel eens fout qua kopieergedrag.
Recepten kopieren
Bij Sonja Bakker is het alleen bewust helemaal misgegaan. Na het rumoer over het plagiëren van recepten voor haar Instagram-pagina bleek dat Bakker opdracht aan haar team had gegeven om wat recepten te verzamelen en daar wat ingrediënten aan te veranderen zodat ze ‘eigen’ zouden zijn. Ze benadrukte toen dat in haar boeken geen sprake was van plagiaat.
Website offline
Hoewel ze dit stellig beweerde bleek vorige week dat er in haar boeken minimaal één gekopieerd recept was aangetroffen. In een reactie op deze vondst zette Bakker haar website met al haar recepten afgelopen weekend offline en is er verder geen plan om deze (ooit) weer online te zetten. Verder stopt ze ook met het maken van boeken en wil ze zich weer richten op een-op-een begeleiden van mensen bij het afvallen.
In een statement laat ze weten: “Aan een mooi avontuur is een eind gekomen. Dit doet pijn, heel veel pijn. Ik besef dat het mijn eigen schuld is geweest, omdat ik er in de coronatijd niet genoeg bovenop heb gezeten. Hierdoor zijn er fouten gemaakt, waar ik nu op word afgerekend. Mijn bedrijf is om zeep geholpen. De druiven zijn zuur.”
Geen spiegel
Deze quote komt uit een interview met De Telegraaf waarin ze leegloopt en zichzelf heel erg als slachtoffer ziet. Ze heeft namelijk het idee dat er een ‘klopjacht’ op haar is geopend. In haar ogen is alle media-aandacht het laatste zetje om haar bedrijf stuk te maken. Ze vergeet alleen dat de aandacht is gekomen doordat op haar Instagram-pagina en blijkbaar ook in haar kookboek(en) recepten zijn aangetroffen die geplagieerd zijn.
Verder lezen over Koken

Tipt08.01.2025
Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Lifestyle19.12.2024
5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Proeft04.12.2024
HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Gadgets15.11.2024
HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereld
Recepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Verder lezen over Kookboeken

Recepten02.12.2024
Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer

Recepten29.07.2024
Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

Gadgets18.03.2024
De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Gezond26.12.2023
Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Nieuws20.11.2022
Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Nieuws14.10.2022
Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten

Drinks29.11.2021
High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten

Nieuws28.10.2021