De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
De wereld van de vlees- en zuivelvervangers is een bijzondere geworden. Veel producenten zien een enorme groeimarkt en consumenten worden zich bewust van dat ‘een beetje minder’ helemaal geen probleem is. Het lijkt alsof plantaardige producten een flink marktaandeel vertegenwoordigen, maar uit verschillende onderzoeken blijkt dit voor vleesvervangers slechts 2,5% en zuivelvervangers 4%. Wat is er precies aan de hand?
Analisten van de Rabobank hebben een rapport opgesteld over de opkomst van deze vervangers en hoe de toekomst eruit gaat zien. Zij voorspellen dat in 2035 dit nog altijd een nichemarkt zal zijn. Hun prognose is dat vlees- en zuivelvervangers in de 27 landen van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk slechts 4% en 9% consumptieaandeel zullen hebben.
Niche
Met zo’n klein marktaandeel is het logisch dat producenten grote kansen zien voor plantaardige producten, nog los van eventuele voordelen voor de planeet. De hoeveelheid vlees, vis of kip die jaarlijks per hoofd van de bevolking wordt gegeten is de laatste 10 jaar redelijk stabiel gebleven. Al wordt er inmiddels wel weer wat meer vlees en kip gegeten dan voorgaande jaren.
10 plantaardige burgers
De analyse van de Rabobank komt overeen met een eerder verschenen onderzoek waaruit bleek dat de gemiddelde Nederland iets minder dan 10 vegaburgers per jaar eet. Europees gezien is het gemiddelde consumptieaandeel slechts 0,5% voor vleesvervangers en 3% voor zuivelvervangers.
Flexitariërs
Uit allerlei onderzoeken blijkt wel dat er steeds meer mensen anders met hun vleesconsumptie omgaan. Het aantal vegetariërs en veganisten blijft al jaren stabiel, maar het aantal flexitariërs neemt wel toe. Dat is ook de groep waar steeds meer producenten met succes hun producten op richten. Een recent voorbeeld zijn de nieuwe chipolata’s van Unox.
Verder lezen over Flexitariër
Food05.06.2023
Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op
Food08.05.2023
Foie gras zorgt weer controverse; protesten bij restaurants
Food28.04.2023
Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu
Nieuws09.03.2023
Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers
Nieuws27.02.2023
Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’
Food21.02.2023
Beyond Meat brengt plantaardig chicken-style assortiment op de Nederlandse markt
Food08.02.2023
Waarom het maar niet wil vlotten met plantaardige vleesvervangers
Food16.01.2023
Beyond Meat start het jaar groener en positiever in strijd met Blue Monday
Verder lezen over Plantaardig
Food16.04.2024
Veel Nederlandse eettradities hoeven helemaal niet te veranderen
Food06.06.2023
Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies
Food05.06.2023
Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op
Food23.03.2023
Fairtrade Original voegt nieuwe Indonesische kruidenpasta’s toe aan assortiment
Nieuws09.03.2023
Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers
Nieuws27.02.2023
Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’
Food21.02.2023
Beyond Meat brengt plantaardig chicken-style assortiment op de Nederlandse markt
Food08.02.2023
Waarom het maar niet wil vlotten met plantaardige vleesvervangers
Verder lezen over Vlees
Food09.01.2024
Is dit de lekkerste hamburger van Nederland?
Food02.12.2023
Minder vlees eten met Ballo’s: vegan alternatief voor de gehaktbal
Vjèze Fur swapt ballenFood28.06.2023
Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ
Nieuws06.03.2023
Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto
Hotspots14.12.2022
Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg
Food22.10.2022
Redefine Meat herdefinieert de beleving van plantaardig vlees wereldwijd
Food05.05.2022
Dit is de snelste manier om vlees te ontdooien
Nieuws29.04.2022