De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
In een nieuwe proef om voedselverspilling tegen te gaan, wijzigen Unilever, Carlsberg en Arla Foods de houdbaarheidsdata van sommige producten. De ‘tenminste houdbaar tot-datum’ krijgt de tekstuele uitbreiding ‘vaak goed na’. Hiermee willen de fabrikanten voorkomen dat consumenten producten die nog goed zijn om te eten weggooien.
De toevoeging is een gezamenlijk initiatief van de Deense start-up Too Good To Go en een aantal grote voedselproducenten zoals hierboven aangegeven. Naar schatting wordt een derde van het voedsel voor menselijke consumptie op de een of andere manier verspild. Daarvan zijn het vaak de eindgebruikers die het meeste verspillen.
THT vs TGT
Uit onderzoek blijkt dat 53% van de consumenten het verschil tussen tenminste houdbaar tot en te gebruiken tot niet kennen. De betekenis is namelijk heel anders. De TGT-datum zie je bijvoorbeeld op producten die kunnen bederven zoals vlees. Als je dit dan na die datum eet, loop je de kans om ziek te worden. De THT-datum is alleen een indicatie van de houdbaarheid van een product. Als die datum is verstreken, kan de kwaliteit of het uiterlijk van het product verslechteren. Het is dan gewoon nog verantwoord om het product te eten. Door de toevoeging van ‘vaak goed na’ wordt dit onderscheid verduidelijkt.
De nieuwe toevoeging wordt door Unilever toegepast voor drie nieuwe mini Knorr-maaltijden die dit jaar in Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland op de markt komen. Het bedrijf bekijkt of het ook in andere landen te implementeren is, alleen moet er per land gekeken worden hoe het precies zit met de lokale wetgeving.
Verder lezen over Voedselverspilling
Food13.09.2024
Zo gebruik je oude croissantjes voor een lekker dessert
Nieuws20.11.2023
Coca-Cola en Too Good To Go samen tegen verspilling
Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode
Drinks12.04.2023
Lowlander brouwt nieuwe reeks fruitbieren van overgebleven fruit
Nieuws06.03.2023
Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto
Nieuws14.09.2022
Schuldgevoel bij 70% van de Nederlanders om weggooien van eten
Nieuws13.09.2022
Pieter Pot gaat bij Stach voor het eerst offline
Nieuws12.09.2022