De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Persoonlijk is 5 juni ieder jaar een heugelijke dag, want dan ben ik jarig. Door de aankondiging van de demissionaire regering dat de coronaversoepelingen eerder ingaan en wel vanaf 5 juni lijkt het erop dat het dit jaar voor heel Nederland een heugelijke dag wordt. Niet in de laatste plaats voor de horeca, zo zag reserveringsplatform TheFork het aantal reserveringen verdubbelen ten opzichte van de vorige persconferentie.
Op het reserveringsplatform zien ze een toename in het aantal reserveringen ten opzichte van dezelfde week in 2020 met 60%. In absolute cijfers: tienduizenden gasten hebben een reservering gemaakt bij een restaurant. De populairste dag blijkt, eigenlijk logisch wel, 5 juni te zijn. Ook is de verschuiving van lunch naar diner heel zichtbaar. Waar het de voorbije weken 80% lunch vs 20% diner was, is dat met 20% lunch en 80% diner ook weer terug naar normaal.
Positief signaal.
Glenda Caradonna, Marketing Manager TheFork: “Het is een positief eerste signaal in de richting van het herstel van de horeca. Gasten hebben in vergelijking tot vorig jaar een langere periode niet kunnen dineren in een restaurant en daarnaast geeft het vertrouwen dat meer en meer mensen gevaccineerd zijn. Die combinatie van factoren zien we terug in de flinke toename in het aantal reserveringen jaar op jaar en ten opzichte van voorgaande weken.”
Populaire steden
De steden waar de meeste reserveringen binnenstromen zijn de grote vier: Amsterdam (21%), Rotterdam (10%), Utrecht (5%) en Den Haag (4%), in totaal 40% van alle reservering. Steden als Haarlem, Den Bosch, Maastricht en Breda volgen op gepaste afstand met 2% per stad van alle reserveringen. Dat geldt ook voor Zandvoort en grote kans dat het zomerse weer daar een grote rol in speelt.
Gastronomie omarmen
Een van de opvallende zaken die blijkt uit de data van TheFork is dat er veel meer reserveringen binnenkomen bij het hoger segment restaurants. Zo’n 35% van de reserveringen wordt gemaakt bij een restaurant in deze categorie. Diezelfde trend was vorig jaar waarneembaar bij de heropening vanaf 1 juni. Ter vergelijking in 2019 was dit 25% van het aantal reserveringen.
Verder lezen over Horeca

Nieuws28.06.2024
Is jouw horeca koeling klaar voor de zomer?

Nieuws03.01.2024
Horeca servies kopen: dit zijn dé trends voor 2024

Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Hotspots20.06.2023
De Witte Dame in Abcoude is de ideale plek om aan de drukte van Amsterdam te ontsnappen

Hotspots15.06.2023
Het groene verhaal van restaurant de Dyck in Woubrugge kan bijna niet sterker

Drinks07.06.2023
Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen

Hotspots03.06.2023
Zo spendeer je het beste een dag in het Friese Harlingen: lekkere bieren en goed eten

Hotspots31.05.2023
Uitgebreid brunchen op de Israëlische manier bij het Amsterdamse Florentin
Verder lezen over Restaurant

Hotspots09.01.2025
Hoe controleer je de reputatie van restaurants en hun menu’s

Tipt06.01.2025
De Catalaanse keuken, een ode aan smaak, traditie en gastvrijheid

Lifestyle27.12.2024
Creëer de perfecte tafelsetting voor oudejaarsavond

Lifestyle11.12.2024
TOZI Wine Tales: A Taste of Veneto komt er aan
De feestdagen vieren op z'n Italiaans
Tipt11.11.2024
Kerstdiners bestellen: gemakkelijk, smaakvol en stressvrij

Nieuws01.10.2024
Een tafel voor Twee tegen Eenzaamheid: vandaag kunnen ouderen gratis dineren

Hotspots25.09.2024
Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Hotspots29.06.2024