Nieuws16.02.2021

Tony’s Chocolonely staat niet meer op lijst met slaafvrije chocolade


Best een ferme tik op de vingers voor chocolademerk Tony’s Chocolonely. Terwijl het merk de afgelopen maanden een flinke broek aan heeft getrokken door andere bedrijven te wijzen op hun aandeel in de misstanden van de chocolade-industrie. Schrijft de Britse krant The Times dat het bedrijf zelf van de internationale lijst voor slaafvrije chocolade is verwijderd.

Vanaf 2007 wordt door de Amerikaanse organisatie Slave Free Chocolate een lijst bijgehouden van bedrijven die chocoladeproducten maken waarvoor geen gebruik is gemaakt van slavernij door Afrikaanse toeleveranciers. De afgelopen jaren prijkte het Nederlands bedrijf consequent op de lijst, maar nu niet meer. De verwijdering heeft te maken met de samenwerking tussen Tony’s Chocolonely en het Belgische bedrijf Barry Callebaut.

Niet uit te sluiten

Volgens het Belgische bedrijf is het onmogelijk om kinderarbeid en moderne slavernij in de productieketen uit te sluiten. Daarbij komt dat het bedrijf volgens de Britse krant ook genoemd wordt in een rechtszaak die betrekking heeft op ‘grote bedrijvend ie bewust geprofiteerd hebben van kinderarbeid in West-Afrika’.

Verwijdering betreuren

In een statement op de website laat Tony’s Chocolonely weten de verwijdering te betreuren: “In 2005 kozen we voor een samenwerking met Barry Callebaut om aan te tonen dat het mogelijk is om volledig traceerbaar te zijn terwijl we met een grote verwerker samenwerken.”

De productieroutes van de Tony’s repen die door Barry Callebaut worden allemaal afzonderlijk gecontroleerd. Dat heeft volgens Tony’s Chocolonely het volgende opgeleverd: “Vorig jaar hebben we 387 gevallen van illegale kinderarbeid gevonden en 221 daarvan direct kunnen verhelpen. We hebben nog nooit een geval van moderne slavernij in onze waardeketen aangetroffen. De meeste grote chocoladebedrijven weten niet hoeveel gevallen van illegale arbeid er in hun waardeketen van cacao zijn en kunnen er dus ook niets aan doen.”

Het bedrijf wijkt ondanks de verwijdering niet af van het doel om van binnenuit de industrie drastisch te veranderen.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Chocolade

Nieuws wat we zelf opeten: Aflevering 18 met Baleine-zout, zoet van Leonidas en de Pineut

Iedere week vallen (nou ja) er wel weer nieuwe producten op de mat bij de redactie van Eatly. Food & drinks van bekende, minder bekende of nieuwe merken die leuk zijn om te proeven.

Food03.12.2024

Nieuws wat we zelf opeten: Aflevering 18 met Baleine-zout, zoet van Leonidas en de Pineut

Lekker eten wat er in de film voorbij komt met Cinema Culinair

Voor mensen die er ook heel veel trek van krijgen is er Cinema Culinair: je bekijkt de film en krijgt precies op het juiste moment het gerecht geserveerd.

Hotspots25.11.2024

Lekker eten wat er in de film voorbij komt met Cinema Culinair

Kerstshoppen in Londen? Dit kerstlekkers mag je niet missen

Shoppen in Londen deze november? Of misschien in december een weekend? Vooral dit kerstlekkers is een aanrader als je naar Londen gaat.

Food16.11.2024

Kerstshoppen in Londen? Dit kerstlekkers mag je niet missen

Chocolate Makers uit Amsterdam haalt zijn chocolade met een zeilboot

De cacao van Chocolate Makers uit Amsterdam komt per boot. Zeilboot. Uit de Dominicaanse Republiek. Een bijzonder verhaal, maar hoe smaakt dat?

Food11.10.2024

Chocolate Makers uit Amsterdam haalt zijn chocolade met een zeilboot

Marmir Chocolate: luxe boetiek-chocolade van eigen bodem

Ooit gehoord van boetiek-chocolade? Wij nog niet, tot aan vandaag dan want er is een nieuw luxe chocolademerk, Marmir Chocolate. Een nieuwe 'guilty pleasure' ontwikkeld door ervaren patisseriechefs. De makers noemen het...

Food11.06.2024

Marmir Chocolate: luxe boetiek-chocolade van eigen bodem

Waarom de Spaanse oliebol-achtige snack churros heet

Je kunt ze eten met chocoladesaus, met kaneelsuiker, maar in Spanje zelf dopen ze het liever in een kopje warme chocolademelk. Churros kun je qua smaak het beste vergelijken met onze oliebol, maar qua naam en vorm zeker...

Food31.05.2024

Waarom de Spaanse oliebol-achtige snack churros heet

Koffie als toetje? Met deze tips kan het!

Kan je niet zonder een kop koffie na het eten? Maar merk je stiekem ook dat je dit wel een beetje saai begint te vinden? Maak er dan een toetje van! Alles wat je nodig hebt is jouw favoriete koffie en een flinke dosis cr...

Tipt29.05.2024

Koffie als toetje? Met deze tips kan het!

Tony’s Chocolonely noemt zich een impactbedrijf dat chocolade maakt

Tony's Chocolonely is populair. Het Nederlandse chocolademerk is vooral herkenbaar aan de kleurrijke verpakking en opvallende campagnes. Het is een bedrijf met een missie die zich richt om een einde te maken aan kinderar...

Nieuws23.02.2024

Tony’s Chocolonely noemt zich een impactbedrijf dat chocolade maakt