Nieuws16.01.2023

Vjèze Fur maakt voor 3 op Reis culinaire trip door Italië


Freddy Tratlehner, beter bekend als Vjèze Fur, heeft het goed voor elkaar. Hij heeft namelijk voor BNNVARA-programma 3 op Reis een culinaire trip mogen maken door Italië. De beste man is natuurlijk helemaal kookgek en heeft kookboeken geschreven, een eigen (online) kookshow gehad én zijn eigen paddo’s op de markt gebracht. En nu mag hij via reisbureau NPO Italië op culinair gebied verkennen.

Dat is geen toeval want deze reis staat al heel lang op zij bucketlist. Niet gek want liefde voor eten zit bij de Italianen in het DNA, tomatensaus stroomt door hun bloed en alles wordt nog handgemaakt volgens eeuwenoude recepten. In het programma leert hij het land nu van een andere kant kennen door bijzondere Italiaanse gerechten en culinaire tradities.

Proefondervindelijk vaststellen

Volgens Tratlehner is er maar een manier om Italië te leren kennen: “De enige echte manier om Italië te leren kennen is om je er doorheen te eten. Daar heb ik dan ook flink mijn best voor gedaan. Het is dat het geen vakantie was, anders had ik echt genoten van het zwemmen in het maanlicht, het dagelijkse toetjes ontbijt, de vulkaan met lava en de Italiaanse mensen die ons graag hun thuis lieten zien.”

Zeven afleveringen

In total komen er vanaf zondag 22 januari zeven aflevering om 19:45u op NPO3 op tv. Daarbij gat de eerste stop in Napels zijn. Zelf ben ik daar toevallig afgelopen zomer ook nog geweest. Het is de bakermat van de pizza (en gefrituurde pizza) en de cucina povera (de keuken van de armen). Een betere plek is er niet om aan deze reis te beginnen.

Platteland

Daarna is het de beurt aan het platteland van Basilicata; een regio die ook wel de geheime tuin van Italië wordt genoemd. Overal vind je er boerderijen waar mensen hun eigen eten verbouwen. Hier maakt Tratlehner een maaltijd met chef Luigi die in deze regio opgroeide. Inmiddels is hij een gerenommeerd chef in Washington DC, maar jaarlijks keert hij terug naar zijn geliefde Basilicata.

Calabrië en nduja

De volgende stop gaat de regio Calabrië, in het punt van de laars. In het dorpje Spilinga proeft hij dé lokale specialiteit die inmiddels ook overal in Nederland opduikt: smeerbare salamiworst genaamd nduja. In het uiterste zuiden van het Italiaanse vasteland neemt hij de boot naar Sicilië: een eiland dat met meer dan 120 nationaliteiten de meest diverse plek van Italië is. Een mix die ook terugkomt in het eten.

Hij gaat koken met een chef die de traditionele Siciliaanse keuken combineert met invloeden die de vele migranten op Sicilië hebben meegenomen uit hun thuisland. En of deze culinaire hoogtepunten nog niet genoeg zijn, valt Tratlehner op de Eolische Eilanden met zijn neus in de boter als de Stromboli uitbarst en lava spuwt

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over TV-series

Nieuw seizoen Guilty Pleasures vanaf deze week op 24Kitchen te zien

Op 24Kitchen is deze week het tweede seizoen van het programma Guilty Pleasures begonnen. Chef Per de Man duikt met allerlei bekende Nederlanders de keuken in om samen aan hun persoonlijke guilty pleasure een culinaire d...

Food08.06.2023

Nieuw seizoen Guilty Pleasures vanaf deze week op 24Kitchen te zien

Documentaire over het meest afgelegen restaurant ter wereld Koks (**) te zien op Viaplay

Op Viaplay is vanaf vandaag de documentaire ‘The Most Remote Restaurant in the World’ te zien. Een documentaire over chef-kok Poul Andrias Ziska en zijn team van het tweesterrenrestaurant Koks op de Faeröer eilanden...

Nieuws01.06.2023

Documentaire over het meest afgelegen restaurant ter wereld Koks (**) te zien op Viaplay

Het 15de seizoen van MasterChef Australia gaat dit weekend toch van start

Na het tragische nieuws van het overlijden van Jock Zonfrillo aan het begin van deze week leek het onwaarschijnlijk dat het nieuwe seizoen van MasterChef Australiasnel op de Australische tv te zien zou zijn. Desondanks...

Nieuws06.05.2023

Het 15de seizoen van MasterChef Australia gaat dit weekend toch van start

Première nieuw seizoen MasterChef Australia uitgesteld na plotseling overlijden jurylid Jock Zonfrillo

Het idee was om deze week te beginnen met het jaarlijkse ‘Nieuw seizoen MasterChef Australia in Australië van start’, maar helaas is dit plan ingehaald door heel triest nieuws. Het Schotse jurylid, chef en schrijver...

Nieuws01.05.2023

Première nieuw seizoen MasterChef Australia uitgesteld na plotseling overlijden jurylid Jock Zonfrillo

Zo maak je de Pog Soup uit The Mandalorian net als Bo-Katan

Het gebeurt niet snel dat een recept of maaltijd uit een tv-serie of film inspireren, maar bij soms is dit wel het geval. Bij een serie als The Sopranos of - hoe cru ook- Hannibal kreeg je vaak honger bij het kijken van...

Recepten20.03.2023

Zo maak je de Pog Soup uit The Mandalorian net als Bo-Katan

Pressure Cooker krijg je als je Top Chef en Big Brother in de blender gooit

Een van mijn favoriete tv-programma’s is al jaar en dag MasterChef Australia. Hoewel de show de afgelopen seizoenen erg is veranderd, na het vertrekken van de oude juryleden, is het nog altijd heerlijke feel good tv. E...

Nieuws03.01.2023

Pressure Cooker krijg je als je Top Chef en Big Brother in de blender gooit

MasterChef NL (Celebrity) vanaf vrijdag 30 september weer terug via Viaplay

Het moment is eindelijk daar: er komt weer een Nederlandse versie van MasterChef op de (streamings)buis, dit keer bij streamingsplatform Viaplay. Vanaf vandaag, 30 september, is er iedere vrijdag een nieuwe aflevering te...

Nieuws30.09.2022

MasterChef NL (Celebrity) vanaf vrijdag 30 september weer terug via Viaplay

Kijktip: The Bear op FX (Hulu) over het redden van een familierestaurant

Het is volstrekt logisch als je deze zomer maar een serie binged en dat dit B&B Vol Liefde is, want het tweede seizoen is vrij legendarisch (Richard, Anita en Dave). Maar doe jezelf een plezier en zorg dat je ergens de k...

Nieuws07.08.2022

Kijktip: The Bear op FX (Hulu) over het redden van een familierestaurant