De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Freddy Tratlehner, beter bekend als Vjèze Fur, heeft het goed voor elkaar. Hij heeft namelijk voor BNNVARA-programma 3 op Reis een culinaire trip mogen maken door Italië. De beste man is natuurlijk helemaal kookgek en heeft kookboeken geschreven, een eigen (online) kookshow gehad én zijn eigen paddo’s op de markt gebracht. En nu mag hij via reisbureau NPO Italië op culinair gebied verkennen.
Dat is geen toeval want deze reis staat al heel lang op zij bucketlist. Niet gek want liefde voor eten zit bij de Italianen in het DNA, tomatensaus stroomt door hun bloed en alles wordt nog handgemaakt volgens eeuwenoude recepten. In het programma leert hij het land nu van een andere kant kennen door bijzondere Italiaanse gerechten en culinaire tradities.
Proefondervindelijk vaststellen
Volgens Tratlehner is er maar een manier om Italië te leren kennen: “De enige echte manier om Italië te leren kennen is om je er doorheen te eten. Daar heb ik dan ook flink mijn best voor gedaan. Het is dat het geen vakantie was, anders had ik echt genoten van het zwemmen in het maanlicht, het dagelijkse toetjes ontbijt, de vulkaan met lava en de Italiaanse mensen die ons graag hun thuis lieten zien.”
Zeven afleveringen
In total komen er vanaf zondag 22 januari zeven aflevering om 19:45u op NPO3 op tv. Daarbij gat de eerste stop in Napels zijn. Zelf ben ik daar toevallig afgelopen zomer ook nog geweest. Het is de bakermat van de pizza (en gefrituurde pizza) en de cucina povera (de keuken van de armen). Een betere plek is er niet om aan deze reis te beginnen.
Platteland
Daarna is het de beurt aan het platteland van Basilicata; een regio die ook wel de geheime tuin van Italië wordt genoemd. Overal vind je er boerderijen waar mensen hun eigen eten verbouwen. Hier maakt Tratlehner een maaltijd met chef Luigi die in deze regio opgroeide. Inmiddels is hij een gerenommeerd chef in Washington DC, maar jaarlijks keert hij terug naar zijn geliefde Basilicata.
Calabrië en nduja
De volgende stop gaat de regio Calabrië, in het punt van de laars. In het dorpje Spilinga proeft hij dé lokale specialiteit die inmiddels ook overal in Nederland opduikt: smeerbare salamiworst genaamd nduja. In het uiterste zuiden van het Italiaanse vasteland neemt hij de boot naar Sicilië: een eiland dat met meer dan 120 nationaliteiten de meest diverse plek van Italië is. Een mix die ook terugkomt in het eten.
Hij gaat koken met een chef die de traditionele Siciliaanse keuken combineert met invloeden die de vele migranten op Sicilië hebben meegenomen uit hun thuisland. En of deze culinaire hoogtepunten nog niet genoeg zijn, valt Tratlehner op de Eolische Eilanden met zijn neus in de boter als de Stromboli uitbarst en lava spuwt
Verder lezen over TV-series

Food08.06.2023
Nieuw seizoen Guilty Pleasures vanaf deze week op 24Kitchen te zien

Nieuws01.06.2023
Documentaire over het meest afgelegen restaurant ter wereld Koks (**) te zien op Viaplay

Nieuws06.05.2023
Het 15de seizoen van MasterChef Australia gaat dit weekend toch van start

Nieuws01.05.2023
Première nieuw seizoen MasterChef Australia uitgesteld na plotseling overlijden jurylid Jock Zonfrillo

Recepten20.03.2023
Zo maak je de Pog Soup uit The Mandalorian net als Bo-Katan

Nieuws03.01.2023
Pressure Cooker krijg je als je Top Chef en Big Brother in de blender gooit

Nieuws30.09.2022
MasterChef NL (Celebrity) vanaf vrijdag 30 september weer terug via Viaplay

Nieuws07.08.2022