De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
De coronacrisis maakt het de voedselbanken in Nederland voor een tweede keer heel erg lastig. Waren er tijdens de eerste golf nog voedselbanken die door allerlei omstandigheden de deuren (tijdelijk) moesten sluiten. Nu zijn er verschillende voedselbanken die kampen met tekorten waardoor al enkele weken het aanbod aan voedsel terugloopt.
Het wrange eraan is dat juist door de pandemie er steeds meer mensen genoodzaakt zijn om gebruik te maken van de voedselbanken. En nu doemt er een probleem op door de nieuwe sluiting van de horeca en veel aandacht voor voedselverspilling: er komt minder kaas, vlees en groenten richting de voedselbanken.
Supermarkten
Volgens Pien de Ruig van Voedselbank Nederland heeft dit echt met minder verspilling te maken. Ze zegt hierover: “We zien de laatste tijd veel minder eten bij ons binnenkomen. We zien dat supermarkten veel bewuster bezig zijn met het voorkomen van voedselverspilling, wat natuurlijk een goede zaak is, maar daardoor komt het eten niet meer naar ons toe.”
Ook de tweede horecasluiting zorgt voor een mindere stroom aan eten richting de voedselbanken. De Ruig legt uit: “Iedereen is toch bezig zijn hoofd boven water te houden in deze tijden van crisis. Op dit moment zitten er enkele voedselbanken echt met lege schappen, dat is een signaal dat we serieus moeten nemen.
Europees fonds
Opmerkelijk is het dan ook om te lezen dat er een Europees fonds is dat bedoeld is om onder meer de voedselbanken te ondersteunen, daar maakt Nederland al jaren geen gebruik van. Een land als Frankrijk heeft hier al een half miljard euro uit gekregen. Maar bij de Nederlandse regering heerst het idee dat we het niet nodig hebben om gebruik te maken van dit fonds, terwijl het aantal personen dat van de voedselbanken in ons land afhankelijk is jaar op jaar stijgt. Zeker nu we ook nog eens te maken hebben met een pandemie.
Verder lezen over Voedselverspilling
Food13.09.2024
Zo gebruik je oude croissantjes voor een lekker dessert
Nieuws20.11.2023
Coca-Cola en Too Good To Go samen tegen verspilling
Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode
Drinks12.04.2023
Lowlander brouwt nieuwe reeks fruitbieren van overgebleven fruit
Nieuws06.03.2023
Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto
Nieuws14.09.2022
Schuldgevoel bij 70% van de Nederlanders om weggooien van eten
Nieuws13.09.2022
Pieter Pot gaat bij Stach voor het eerst offline
Nieuws12.09.2022