Nieuws22.02.2021

Wetenschappers hebben spinazie geleerd om te e-mailen


Op de een of andere manier is er de afgelopen tijd veel nieuws over wetenschappers die aan het experimenteren zijn geslagen met spinazie. Een van de meest vreemde en vooral futuristische onderzoeken die onlangs gepubliceerd is gaat over het volgende: wetenschappers hebben spinazie geleerd om e-mails te verzenden.

Om het niet helemaal een wetenschappelijke verhandeling te maken, probeer ik het zo ‘nijntje’ mogelijk uit te leggen. Ingenieurs van MIT in de Verenigde Staten hebben van spinazie mijnenvegers gemaakt. Door middel van nanotechnologie kunnen de wortels van de groente herkennen als er nitroaromaten in het grondwater zitten. Ze geven dan een signaal af dat door een infraroodcamera opgepakt wordt en die stuurt vervolgens een e-mail naar de wetenschappers.

Breder onderzoek

Nitroaromaten zijn verbindingen die vaak worden aangetroffen bij explosieven en landmijnen. Dit was niet het enige waar de wetenschappers zich op focusten, want het experiment was onderdeel naar een onderzoek naar plant nanobionics. Dat is een nieuw proces waarin wordt geprobeerd om planten nieuwe vaardigheden te geven.

Onderzoeksleider professor Michael Strano over de reden van het onderzoek: “Planten zijn zeer goede analytische chemici. Ze hebben een uitgebreid wortelnetwerk in de bodem, bemonsteren constant grondwater en hebben een manier om het transport van dat water naar de bladeren zelf te voeden.”

Enorme potentie

Hoewel het doel was om explosieven op te sporen, zien de wetenschappers veel meer mogelijkheden om dit gegeven toe te passen. Professor Strano over de mogelijkheden: “Planten reageren erg op het milieu. Ze weten dat er een droogte zal komen lang voordat wij dat doen. Ze kunnen kleine veranderingen in de eigenschappen van bodem en waterpotentieel detecteren. Als we die chemische signaalroutes aanboren, is er een schat aan informatie waartoe we toegang hebben.”

Het lijkt er dus sterk op dat e-mailende spinazie pas het begin is van plant nanobionics.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Groente

Koolhydraatarm eten: Een gids voor een gezondere levensstijl

Koolhydraatarm eten is een voedingspatroon dat zich richt op het verminderen van de inname van koolhydraten en het verhogen van eiwitten en gezonde vetten. Het wordt steeds populairder, vooral vanwege de voordelen die het kan bieden voor gewichtsverlies, energieniveaus en algehele gezondheid.

Gezond09.12.2024

Koolhydraatarm eten: Een gids voor een gezondere levensstijl

Oma’s Soep lanceert Oma’s maaltijd aan huis

Op omasmaaltijd.nl zijn 24 gerechten te vinden, allemaal bereid volgens traditionele oma-recepten. Het aanbod varieert van de bekende soepen uit de supermarkt tot 18 nieuwe maaltijden, allemaal rijk aan smaak en bereid met minimaal 150 gram groenten.

Gezond14.11.2024

Oma’s Soep lanceert Oma’s maaltijd aan huis

Versbereide maaltijden om eenzaamheid te bestrijden
Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg

Het aspergeseizoen in Nederland is een geliefde tijd voor de echte liefhebbers van deze heerlijke groente. Het seizoen voor asperges begint normaal ergens eind maart/begin april en duurt officieel tot 24 juni, hoewel dit...

Recepten08.04.2024

Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

In Nederland nemen we de strijd tegen voedselverspilling zeer serieus. Dat heeft al heel veel goeds opgeleverd en zo leren we ook steeds meer over wanneer voedsel écht niet meer goed is. Alleen is er een seizoen dat wat...

Food21.06.2023

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Er waren tijden waarin men enorm filosofeerde over wat er allemaal op technisch gebied mogelijk zou zijn in 2020. Inmiddels zijn we al een paar jaar verder en moet ik eerlijk bekennen dat de echte technische snufjes er m...

Tipt13.06.2023

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen

Voor iedereen die de afgelopen periode in de supermarkt bloemkool heeft gekocht moet er iets opgevallen zijn: de prijs rijst namelijk de pan uit óf ze zijn ‘tijdelijk’ niet leverbaar. Dit heeft alles te maken met de...

Nieuws23.02.2023

Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen

Zo krijg je de geur van knoflook van je handen

Als je in de keuken bezig bent zijn er altijd een paar zaken die altijd gebeuren die je op den duur enorm beu bent. Denk bijvoorbeeld aan altijd begin te huilen als je uien snijdt. Een andere onhebbelijkheid in de keuken...

Food05.01.2023

Zo krijg je de geur van knoflook van je handen

Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten

De internationale trend die vorig jaar ingezet is op het gebied van de verkoop van plantaardige vleesvervangers is inmiddels ook in Nederland doorgedrongen. De omzet van vleesvervangers viel in de eerste helft van het ja...

Nieuws20.09.2022

Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten