De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Jaarlijks verspilt de Nederlandse horeca 51.000 ton aan voedsel. Daarmee vindt zo’n 14% van alle voedselverspilling plaats in horecagelegenheden. De boosdoeners zijn o.a. te grote porties, een inefficiënt inkoopbeleid en onvoldoende gebruik van restproducten. Zowel in de keuken als op het bord bij de gast vindt verspilling plaats.
Groeiende aandacht voor duurzaamheid
Duurzaamheid is ook in de horeca een belangrijk thema. Horecaondernemers besteden steeds meer aandacht aan het verduurzamen van hun zaak met o.a. groene energie, ledverlichting en energiezuinige horeca apparatuur. De groeiende aandacht voor duurzaamheid maakt ondernemers zich ook bewust van de problematiek rondom voedselverspilling. Omgerekend belanden zo’n 83 miljoen borden met eten in de prullenbak. Dat moet én kan anders.
Verspilling is lekker!
Voedselverspilling is zonde en onnodig, dat vinden de ondernemers van het platform Verspilling is Verrukkelijk ook. Door middel van innovatieve foodproducten zetten zij voedselverspilling letterlijk op de menukaart. Diverse ondernemers ontwikkelden smaakvolle en mooie producten van voedsel dat anders weggegooid zou worden. Zoals soep gemaakt van groenten die vanwege de slechte ‘looks’ niet in de schappen belanden. Of tomatenketchup gemaakt van tomaten die door overproductie anders vernietigd zouden worden. Andere voorbeelden zijn heerlijke chutneys of granola’s van overtollig fruit, speciaalbieren van geredde aardappels en koekjes van overgebleven brood. Door deze pure producten een plek te geven op de menukaart, wordt voedselverspilling niet alleen tegengegaan, ook tafelgasten worden positief verrast. Bovendien daagt het de keukenbrigade uit om ook na te denken over creatieve oplossingen voor restproducten.
Tips om verspilling tegen te gaan
Andere tips om voedselverspilling tegen te gaan zijn o.a. het verkleinen van de portiegrootte, het beperken van het aantal bijgerechten en het afslanken van de menukaart. Dat klinkt best spannend maar dat is het niet. Less is more gaat ook op voor de menukaart. Niemand wordt blij van een propvolle menukaart. Te veel keuze levert doorgaans stress op. Bovendien kan er slimmer ingekocht worden door het aantal gerechten te beperken. Zorg ervoor dat er sprake is van een kruisbestuiving tussen de ingrediënten zodat ieder ingrediënt maximaal gebruikt kan worden.
Ook te grote porties en te veel bijgerechten zijn onnodig. Vooral nu gasten steeds meer op hun gezondheid en eetgewoontes letten. Geef aan dat extra bijbestellen mogen is. Gasten kiezen dan bewust voor eten dat zij hoogstwaarschijnlijk ook zullen opeten. Wie het helemaal goed wil doen biedt halve en hele porties aan. Ideaal voor mensen die ‘op de lijn letten’.
Verder lezen over Voedselverspilling

Food13.09.2024
Zo gebruik je oude croissantjes voor een lekker dessert

Nieuws20.11.2023
Coca-Cola en Too Good To Go samen tegen verspilling

Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Drinks12.04.2023
Lowlander brouwt nieuwe reeks fruitbieren van overgebleven fruit

Nieuws06.03.2023
Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

Nieuws14.09.2022
Schuldgevoel bij 70% van de Nederlanders om weggooien van eten

Nieuws13.09.2022
Pieter Pot gaat bij Stach voor het eerst offline

Nieuws12.09.2022