Proeft15.08.2020

AsparaGIN is gemaakt van asperges en veel lekkerder dan je denkt


Het blijft leuk om allerlei gins uit te proberen die nét even anders zijn. De Franse G’Vine gins gemaakt van druiven, Otenba, Hermit Gin of The Drunken Horse gin zijn een paar bijzondere voorbeelden. Een tijdje terug viel ons oog op een Duitse gin die gemaakt wordt van asperges: asparaGIN. En die verrast op veel fronten.

Deze gin viel natuurlijk op omdat hij met asperges is gemaakt. Want dat is nou niet per se een van de ingrediënten waarvan je denkt dat je er een fantastische gin mee maakt. Oprichter van moerGIN, Michael Wittmann, maakte deze ginvariant als experiment. Daar gingen maanden van planning, experimenteren, aanpassen en distilleren aan vooraf.

London Dry Gin

In de basis is hij gedistilleerd als een London Dry Gin, maar dan wel met wat bijzondere combinaties van ingrediënten. Want in de gin zitten naast asperges: appel, knolselderij, dragon, jeneverbes, citroengras, kaneel en roze bessen. Het kan zijn dat je nu eerder aan een herfstige stoofpot denkt, dan aan een frisse gin.

Wittmann is vanuit een traditioneel oogpunt de gin gaan distilleren om een goede harmonie te vinden tussen al deze ingrediënten. Hij doet dit samen met meester-distilleerder Martin Kern die zelf geen fan is van asperges. Kern zegt over de gin: “De asparaGIN is een klassieke London Dry Gin, maar het bijzondere zit hem in de selectie van ingrediënten. Voor mij, als geen grote fan van asperges, was de moeilijkheidsgraad en grootste uitdaging om een complexe gin te ontwikkelen die recht doet aan de afzonderlijke componenten.”

AsparaGIN

Dat Wittmann en Kern secuur te werk zijn gegaan om een bijzondere gin te ontwikkelen dat mag inmiddels wel duidelijk zijn. Zelf de manier om de botanicals te extraheren is heel bewust gekozen om zo al de diverse smaken het beste samen tot hun recht te laten komen. Voor ons is het een gin die we iedereen voor gaan zetten die benieuwd is naar de verschillende soorten gin op het gebied van smaak.

Want asparaGIN is een hele bijzondere smaakervaring en dat bedoelen we positief. Als je hem ruikt denk je gelijk: zoethout en in de verte een duidelijke hint asperge. Maar als je hem probeert, dan wordt het pas echt interessant. Het is namelijk een bijzonder lekkere gin met een kruidig (aards) karakter, met verschillende frisse tonen zoals appel. Dat maakt het in samenwerking met een indian tonic en als garnering een paar appelpartjes een gin die uitermate in balans is en toch heerlijk excentriek.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Gin

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Het zijn snoepjes, maar ze zijn alleen voor volwassenen. We hebben het over de Eat Your Drink-reeks: suikerzoete cocktailgummies waar echt alcohol inzit. Zijn ze de moeite, en vooral de flinke prijs, waard? Eat Your Dri...

Food21.08.2024

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Ginamis verfrissende cocktail, alcoholvrij en geïnspireerd op gin

De feestdagen, synoniem voor lekker eten en een heerlijk wijntje. Het lijkt vanzelfsprekend maar steeds meer mensen kiezen voor een alcoholvrije kerst. Vroeger, je weet wel toen we nog echte kaarsjes in onze kerstboom ha...

Drinks22.12.2023

Ginamis verfrissende cocktail, alcoholvrij en geïnspireerd op gin

Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade

Goed nieuws voor de liefhebbers van alle curiosa met betrekking tot komkommers, want het Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet trekt dit jaar weer mee met theaterfestival de Parade. De mooie eerste kennismaking vorig ja...

Drinks29.06.2023

Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade

Roku Gin opent deze zomer een pop-up op het dakterras van Fitz’s Bar

Een van de meest fijne internationale ginmerken moet het Japanse Roku Gin wel zijn. Een gin waar de seizoenen een essentiële rol spelen bij de productie. Niet raar dat de zonnewende op 21 juni (en de langste dag van het...

Hotspots23.06.2023

Roku Gin opent deze zomer een pop-up op het dakterras van Fitz’s Bar

World Gin Day: dit zijn de 5 lekkerste gins voor deze zomer!

Het is vandaag de tweede zaterdag in juni en dat betekent één ding: vandaag is het World Gin Day. De jongere broer van onze jenever staat vandaag extra in de spotlight en met dit warme weer is dat alleen maar goed. Wan...

Drinks10.06.2023

World Gin Day: dit zijn de 5 lekkerste gins voor deze zomer!

Espresso Gin & Tonic: misschien wel hét drankje van deze zomer (ook zonder gin)

Gekscherend roep ik vaker als iemand een cocktail wil maken met een niet standaard drank: doe er tonic bij. Op de een of andere manier werkt dit vaker wel dan niet en wanneer het werkt levert het een bijzondere smaakcomb...

Drinks17.04.2023

Espresso Gin & Tonic: misschien wel hét drankje van deze zomer (ook zonder gin)

Ontdek de Noorse bossen met Bareksten Botanical Gin

Er is eigenlijk maar een echte ‘The Stig’ en dat is de Noor Stig Bareksten. Bartender en inmiddels meesterblender- en distilleerder die bij Oss Craft Distillery zijn eigen gedistilleerde dranken maakt. Vanaf nu is in...

Drinks05.04.2023

Ontdek de Noorse bossen met Bareksten Botanical Gin

Hendrick’s Gin onthult dit voorjaar een nieuwe limited edition gin: Flora Adora

Bij het Schotse ginmerk Hendrick’s Gin is de afgelopen jaren met de Midsummer Solstice, Lunar en Neptunia gin’s een nieuwe traditie ontstaan: in het voorjaar, aan het begin van de lente onthult master distiller Lesle...

Drinks20.03.2023

Hendrick’s Gin onthult dit voorjaar een nieuwe limited edition gin: Flora Adora