De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Aan het eind van vorig jaar viel ons oog op een roze fles gin die de naam Queen Mary Pink Gin droeg. Gemaakt op basis van een eeuwenoud ginrecept met daaraan toegevoegd aardbeien en framboos. We hadden toen ook al ons oog laten vallen op de grote broer: Gin 1689 – London Dry.
Als er een jaartal in de naam van een drank staat, dan moet er een goed verhaal aan gekoppeld zijn. Daarvoor moeten we terug naar 5 november 1688. De Prins van Oranje stak het kanaal over en ging met 21.000 soldaten aan wal in de Zuid-Engelse kustplaats Devon. Daar maakte hij binnen enkele weken korte metten met het leger van de Engelse koning Jacobus II. Willem van Oranje liet zich uitroepen tot de soevereine heerser van Engeland.
Geboorte van gin
Naast het veroveren van Engeland introduceerde Willem van Oranje ook een typisch Nederlands product: jenever! Al vrij snel werd het door de Britten afgekort tot gin en de drank werd mateloos populair op het eiland. Uiteindelijk zijn de Engelse op deze manier ooit aan de eigen variant London Dry gin gekomen.
Gin 1689
We nemen een tijdssprong naar de jaren ’10 waar de twee mannen die Gin 1689 op hebben gericht aan een jarenlange speurtocht begonnen dankzij dit stukje Nederlandse historie. In 2016 starten ze hun zoektocht naar het originele recept van de gin die in Engeland een ware drankrevolutie veroorzaakte. Na twee jaar in de archieven van de British Library zoeken, wist mede-oprichter Alexander Janssens het originele recept op te duiken.
Gin 1689 London Dry
Alleen al om de bijzondere blauwe fles hoort Gin 1689 bij iedere ginliefhebber in de kast te staan. Maar wat Janssens samen met meester-distilleerder Herman Jansen uit Schiedam heeft weten te distilleren aan de hand van een eeuwenoud recept is opzienbarend.
De gin is bijzonder zacht door de gebalanceerde combinatie van jeneverbes met gedroogde kweepeer, paprika, appel, citroen- en sinaasappelschil, nootmuskaat, anijs en kruidnagel zorgt voor een unieke gin zonder opsmuk.
Ideaal natuurlijk in een gin-tonic als je hem combineert met een mediterrane tonic en wat citrusfruit. Wij gebruiken hem inmiddels als onze standaard basis voor onze favoriete gincocktail de Tom Collins. In onze ogen is deze Gin 1689 – Dry Gin een eerbetoon aan eeuwenoud Nederlands vakmanschap in een modern jasje.

(Alle afbeeldingen bij dit artikel zijn © Gin 1689)
Verder lezen over Gin

Food21.08.2024
Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Drinks22.12.2023
Ginamis verfrissende cocktail, alcoholvrij en geïnspireerd op gin

Drinks29.06.2023
Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade

Hotspots23.06.2023
Roku Gin opent deze zomer een pop-up op het dakterras van Fitz’s Bar

Drinks10.06.2023
World Gin Day: dit zijn de 5 lekkerste gins voor deze zomer!

Drinks17.04.2023
Espresso Gin & Tonic: misschien wel hét drankje van deze zomer (ook zonder gin)

Drinks05.04.2023
Ontdek de Noorse bossen met Bareksten Botanical Gin

Drinks20.03.2023