De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Eigenlijk hoort om de fles alleen al iedere liefhebber van gedistilleerde dranken een fles Otenba in de kast te hebben staan. De naam spreek je uit als Oh-ten-bah en het is een beetje gin en een beetje jenever maar vooral een Amsterdamse drank en een liefdesbrief aan Azië.
Monique ten Kortenaar is het brein achter deze nieuwe spirit en ze wil met Otenba de Nederlandse en Japanse bars veroveren. Aan het eerste is ze eerder deze week begonnen met de officiële release van Otenba in de Duke of Tokyo in Amsterdam waar alle gasten hebben kunnen proeven hoe veelzijdig de drank is.
Rebelse vrouw
In het Japans betekent Otenba ‘rebelse vrouw’, dat is naar eigen zeggen de treffende omschrijving van Ten Kortenaar. Ze is als distillateur bij Wynand Fockink en Bols een bekende in het vak en een bekend gezicht aan de bar. Haar opa was parfumeur, dat is waarschijnlijk de verklaring voor haar reukvermogen.
Veelzijdig
Zoals gezegd is Otenba niet echt een pure jenever of gin, het is meer een hybride vorm. Zie het als een drank met de diepte en sterkte van jenever, maar met de geurigheid van een gin. Wel kan het zo zijn dat degene naast je het juist ziet als een gin met extra karakter door de jenever.
De basis van de drank is natuurlijk de jeneverbes, maar daar zijn heerlijke Aziatische smaken als pandan, citroengras, Sencha thee en sansho-peper aan toegevoegd. Daarmee krijg je een bijzonder smaakprofiel dat fris en pittig tegelijk is door tonen van vanille, banaan en wat gerst. Terwijl het een bijzonder bloemige afdronk heeft.
Dat alles maakt het ook zo’n verdomd interessante drank. Drink je hem puur of met een beetje ijs dan heb je waarschijnlijk echt het idee dat je jenever aan het drinken bent. Maar als je ermee gaat experimenteren door bijvoorbeeld te kijken welk biertje er het lekkerst bij smaakt voor een kopstoot of hoe Otenba zich staande houdt in een Tom Collins of andere gincocktail, dan valt pas op hoe veelzijdig hij is.
(Afbeeldingen bij dit artikel © Otenba / Dishtales)
Verder lezen over Gin

Food21.08.2024
Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Drinks22.12.2023
Ginamis verfrissende cocktail, alcoholvrij en geïnspireerd op gin

Drinks29.06.2023
Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade

Hotspots23.06.2023
Roku Gin opent deze zomer een pop-up op het dakterras van Fitz’s Bar

Drinks10.06.2023
World Gin Day: dit zijn de 5 lekkerste gins voor deze zomer!

Drinks17.04.2023
Espresso Gin & Tonic: misschien wel hét drankje van deze zomer (ook zonder gin)

Drinks05.04.2023
Ontdek de Noorse bossen met Bareksten Botanical Gin

Drinks20.03.2023
Hendrick’s Gin onthult dit voorjaar een nieuwe limited edition gin: Flora Adora
Verder lezen over Jenever

Tipt08.04.2024
Schiedam de distilleerstad van Nederland opent het jeneverseizoen

Drinks25.06.2023
Nieuwe reeks bar takeovers moeten jenever weer op de kaart zetten

Drinks01.05.2023
Rotterdam krijgt eerste Kopstoot Festival tijdens het IDDF

Drinks22.03.2023
Iconisch gedistilleerde drankmerk Rynbende maakt na 40 jaar een comeback

Drinks30.11.2021
Hooghoudt lanceert nieuwe gelagerde jeneverlijn met een trio jenevers

Drinks25.06.2021
Kever brengt met Canned Cocktails pre-mixed cocktails in blik op de markt

Proeft08.06.2021
Scapegrace Black: Deze natuurlijke zwarte (!!) gin is niet alleen qua kleur speciaal

Drinks08.06.2021