De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Aan het aantal flessen gin te zien dat hier de afgelopen periode binnen is gekomen, gaat dit de eerste van een nieuwe reeks ginreviews zijn. Helemaal top, want een goede gin is echt iets om vrolijk van te worden op een zonnige dag. Daarom gelijk de aftrap met de Nieuw-Zeelandse Scapegrace Black, want deze eerste natuurlijke zwarte gin is niet alleen om zijn kleur speciaal.
Het begint al met het verhaal van de mannen achter de gin. Dat zijn namelijk twee zwagers en een parttime muzikant uit Nieuw-Zeeland die al jaren droomden om een eigen, authentieke gin te maken. Om dit voor elkaar te krijgen kochten ze een 19e-eeuwse distilleerketel waar ze botanische ingrediënten van over de hele wereld in gooiden. Na een lange testperiode kwamen ze tot de perfecte samenstelling van de eerste natuurlijke zwarte gin.
Twaalf ingrediënten
Om de perfecte zwarte gin te creëren waren twaalf botanische ingrediënten nodig en het water van de Nieuw-Zeelandse Alpen. Naast klassieke ingrediënten als jeneverbessen, korianderzaad, nootmuskaat, kardemom, kruidnagel, sinaasappel- en citroenschil zijn er om de bijzondere kleur te krijgen ook nog de extracten van aroniabes, saffraan, ananas, vlindererwtenbloesem en zoete aardappel gebruikt.
Ode aan traditie
De fles van Scapegrace is ook gelijk een blikvanger. Dat komt omdat het ontwerp is gebaseerd op de oorspronkelijke jeneverflessen van 200 jaar geleden. En dat is niet de enige rol die jenever speelt in de ontwikkeling van dit Nieuw-Zeelandse ginmerk. De receptuur en distillatieproces zijn namelijk ook gebaseerd op de originele technieken. Eigenlijk is de fles en de gin een eerbetoon aan onze voorvaderen.
Scapegrace Black
Toen deze gin voor het eerst in Nieuw-Zeeland op de markt kwam, was hij binnen 24 uur uitverkocht. Dat kwam niet door de gimmick, maar omdat het vooral een mooie gin is. Het is een florale gin met frisse citrustonen waar je een klein pepertje doorheen proeft die overgaan in de smaken van zoete aardappel en ananas zonder dat het overheersend mierzoet wordt.
Dat heb je natuurlijk ook zelf in de hand door goed te kijken met wat voor soort tonic je hem combineert en welke garnering je daarbij doet. Aangezien het een vrij goed gebalanceerde gin is, hebben dit soort variabelen grote invloed op de smaak. Daarnaast heeft de soort tonic ook invloed op hoe de zwarte gin verkleurt. Bij de ene tonic krijgt hij een rode tint en bij een andere juist een bijna paarse gloed.
(All pictures are © Scapegraze Distillery)
Verder lezen over Cocktails

Drinks23.12.2024
Vijf feestelijke drankjes om helemaal in de kerstsfeer te komen

Hotspots04.09.2024
Super Lyan: knappe cocktails zonder kapsones

Drinks31.07.2024
5 redenen waarom de Espresso Martini enorm populair is

Hotspots29.06.2024
Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad

Hotspots03.06.2024
Schuif voor de laatste keer aan bij First Dates Victor op Taco Date Night

Hotspots06.05.2024
Brouwerij de Hoop is een bierrestaurant voor cocktailliefhebbers

Hotspots01.05.2024
De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam

Hotspots19.03.2024
Taco Tuesday bij Celia: laat smaak het woord voeren
Verder lezen over Gin

Food21.08.2024
Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Drinks22.12.2023
Ginamis verfrissende cocktail, alcoholvrij en geïnspireerd op gin

Drinks29.06.2023
Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade

Hotspots23.06.2023
Roku Gin opent deze zomer een pop-up op het dakterras van Fitz’s Bar

Drinks10.06.2023
World Gin Day: dit zijn de 5 lekkerste gins voor deze zomer!

Drinks17.04.2023
Espresso Gin & Tonic: misschien wel hét drankje van deze zomer (ook zonder gin)

Drinks05.04.2023
Ontdek de Noorse bossen met Bareksten Botanical Gin

Drinks20.03.2023
Hendrick’s Gin onthult dit voorjaar een nieuwe limited edition gin: Flora Adora
Verder lezen over Jenever

Tipt08.04.2024
Schiedam de distilleerstad van Nederland opent het jeneverseizoen

Drinks25.06.2023
Nieuwe reeks bar takeovers moeten jenever weer op de kaart zetten

Drinks01.05.2023
Rotterdam krijgt eerste Kopstoot Festival tijdens het IDDF

Drinks22.03.2023
Iconisch gedistilleerde drankmerk Rynbende maakt na 40 jaar een comeback

Drinks30.11.2021
Hooghoudt lanceert nieuwe gelagerde jeneverlijn met een trio jenevers

Drinks25.06.2021
Kever brengt met Canned Cocktails pre-mixed cocktails in blik op de markt

Drinks08.06.2021
De bierbrouwers van Lowlander geven bier uit horeca tweede leven als I.P.A jenever

Drinks10.05.2021