Recepten22.11.2021

Hartig Turks yoghurtontbijt: Çılbır met gerookte eieren


Çılbır, spreek uit als tsjulbur, is een Turks gerecht met eieren dat vaak wordt gegeten als ontbijt of lunch. Lekker met een kruidige yoghurt en pittige chiliboter, zoals hier. Je kunt çilbir met brood eten of gewoon uit een kommetje. Wij nemen er een geroosterd stukje brood bij om mee te dippen.

Door: Charlotte Hamilton

Hier in Nederland beginnen we de dag meestal met een zoet ontbijt, zoals een kom yoghurt met fruit of een paar eetlepels muesli. Maar als je toe bent aan iets nieuws, dan is dit hartige yoghurtontbijt uit Turkije het proberen waard. Wil je dit liever als avondeten of bijgerecht? We won’t judge.

Smoked Eggs

Onze twist? Gerookte eieren, jawel. We waren meteen geïntrigeerd toen we de eieren van Smoked Eggs Europe in de foodiebag na de Culiperslunch vonden. Het bedrijf wordt gerund door een Brabants stel dat het idee om eieren te roken kreeg in Australië en daar zijn ze in Nederland mee aan de slag gegaan.

Eieren roken is een hele oude techniek, maar dan in een nieuw jasje. De eieren worden koud gerookt, op lage temperatuur zo’n 16-18 uur lang en zijn dus nog rauw in het pakketje. Je kunt er dus alles mee doen: koken, pocheren of zelfs zoet mee bakken.

Çılbır met gerookte eieren

(voor 2 personen)

Ingrediënten:

  • 300 g volle Griekse yoghurt of hangop
  • 1 kleine teen knoflook
  • 30 g boter
  • 2 theelepels Allepo peper
  • Paar takjes munt
  • 2 gerookte eieren
  • 2 stukjes geroosterd brood

Bereidingswijze:

  1. Als je hangop gekocht hebt, of je wilt geen hangop maken, kun je deze stap overslaan. Zo niet: leg een grote zeef op een kom. Maak een theedoek of kaasdoek nat en wring deze uit. Leg de doek in de zeef en giet de yoghurt of karnemelk daarop. Zet alles een nacht in de koelkast om uit te laten lekken. Schep de volgende dag de hangop uit de theedoek en bewaar deze tot gebruik in een afgesloten bakje.
  2. Laat de hangop/yoghurt op kamertemperatuur komen. Pel en rasp de knoflookteen. Meng door de yoghurt en kruid met een beetje zout en peper.
  3. Smelt in een steelpan de boter. Laat de boter niet koken. Voeg de Allepo peper toe en laat 5 minuten op laag vuur staan. Rol de muntblaadjes op en snijd in dunne reepjes.
  4. Pocheer de eieren: Breng een ruime pan water tegen de kook aan; er zijn nu kleine bubbeltjes te zien, géén grote. Maak een draaikolk in het water, door met een lepel snelle, grote rondjes door de pan te draaien. Deze draaikolk zorgt ervoor dat het ei bij elkaar blijft. Breek het ei in het midden van de draaikolk. Wacht 3 tot 4 minuten.
    Schep het ei uit het water met een schuimspaan en laat het op een stukje keukenpapier uitlekken.
  5. Serveer de gerookte, gepocheerde eieren op de kruidige yoghurt en voeg de Allepo boter toe en maak af met de reepjes munt.
Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Wie een kok aan huis huurt, ervaart niet zomaar een maaltijd, maar een culinaire belevenis op maat. Je ervaart een diner van restaurantkwaliteit, maar dan wel in het comfort van je eigen huis. Wat je eet, mag je geheel zelf bepalen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een bepaalde keuken, of juist de voorkeur geven aan volledig vegan eten. Het kan verschillen van verfijnde gerechten tot hele creatieve presentaties, allemaal afgestemd op jouw wensen. In deze tekst bespreken we daarom populaire menu-opties en thema’s waar jij je door kan laten inspireren.

Tipt08.01.2025

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Je houdt van eten, dus je spendeert veel tijd in je keuken. Kokkerellen, foto’s van je kookkunsten maken of gewoon de koelkast plunderen nadat je bent uitgeweest. Wil je je keuken een nieuwe look geven, maar wil je niet meteen investeren in een nieuwe keuken?

Lifestyle19.12.2024

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Zeker als je de keuken induikt voor speciale gelegenheden, zoals kerst, is het ideaal als je zelf niet hoeft na te denken over een uitgebreid diner. Een beetje van jezelf en een beetje van Hello Fresh.

Proeft04.12.2024

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

HexClad is een merk dat hard op weg is de kookwereld te veroveren door een meer innovatieve benadering van pannen die de voordelen van roestvrij staal en anti-aanbaktechnologie te combineren.

Gadgets15.11.2024

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart