Recepten05.04.2021

Kliekjes over van Pasen? Maak er een broodpudding mee


De meeste van ons hebben er aan het eind van tweede paasdag minimaal een goede paasbrunch of paasontbijt opzitten. Grote kans ook dat er nog wel het een en ander over is van het ontbijt, de brunch of paasdiner. Wat moet je daar dan mee? Chef Estée Strooker heeft een ideaal gerecht om te maken van de paaskliekjes: broodpudding.

Estée Strooker ken je misschien wel als de winnaar van MasterChef Nederland, van restaurant ’t Amusement in Arnhem, eetwinkel Stroom of verschillende kookprogramma’s op 24Kitchen. In samenwerking met anti-verspillingsplatform Too Good To Go heeft ze dit recept ontwikkeld om een handje te helpen tijdens en na Pasen zo min mogelijk eten te verspillen. Naar eigen zeggen is de broodpudding een makkelijk en nonchalant recept: “Je kunt er mee variëren en het komt dus niet zo nauw met afwegen.”

Makkelijke en nonchalante Broodpudding:

Nodig:

  • 200 ml Yoghurt
  • 100 ml Karnemelk
  • 300 ml Melk (Je hebt niet alle zuivelproducten nodig, dit had ik nog over. Je kan ook kiezen voor plantaardige melk of alleen karnemelk/yoghurt.Te dik? Gebruik wat water!)
  • 75 g Amandelmeel
  • 4 Eieren
  • 4 el Poedersuiker (normale of basterdsuiker is ook prima!)
  • 1 Snufje zout
  • 1/2 el Bakpoeder
  • 1/2 el Kaneel
  • 2 Croissants
  • 2 Krentenbollen
  • 4 Plakken brood (Ook te vervangen door normaal brood, beschuit bolletjes of suikerbrood of paasstol. Gebruik wat je over hebt!)
  • 100 ml Honing
  • 40 g Roomboter
  • 3 Perziken
  • 2 Appels
  • 6 Pruimen
  • 2 Handjes bramen – Ook hier is al het fruit (wat je over hebt) lekker!
  • (tulband) cakevorm
  • Olie om de vorm in te vetten
  • Handje bloem

Strooker vindt het bij dit recept het mooiste ogen om een tulbandvorm te gebruiken, dat maakt het in haar ogen allemaal extra feestelijk. Mocht je denken dat het een flinke ingrediëntenlijst is, dat valt mee. Ze heeft voor dit recept alle kliekjes en alternatieven voor die ingrediënten gegeven zodat je niet meer naar de winkel hoeft en echt met alle kliekjes aan de slag kunt.

Maken:

  1. Meng in een grote kom de yoghurt, karnemelk, melk en eieren en zeef daar het amandelmeel overheen. Meng alles door elkaar tot het de dikte van een pannenkoekenbeslag heeft bereikt, bij voorkeur iets dunner. Voeg een snuf zout en kaneel toe. Doe de halve eetlepel bakpoeder en vier eetlepels poedersuiker erbij en meng het geheel goed door elkaar;
  2. Scheur het brood in grove stukken en meng deze door het beslag heen. Laat een tijdje wellen;
  3. Snijd het fruit in grove stukken. Verwarm in een koekenpan de honing en laat die karameliseren tot het bruin is en lekker begint te geuren. Voeg hier ondertussen het gesneden fruit aan toe. Karameliseer het fruit voor circa 3 minuten door het af en toe om te scheppen;
  4. Voeg de roomboter toe en laat alles lekker sudderen voor vijf minuten. Er ontstaat op deze manier een soort vloeibare karamelsaus met stukjes fruit er in. Meng de karamelsaus door het puddingmengsel;
  5. Vet de tulbandvorm in met een laagje olie, pak eenhandje bloem en bestuif de vorm.Schep het puddingmengsel in de vorm en bak de pudding eerst voor 30 minuten op 180 graden en daarna nog 45 minuten op 130 graden;
  6. Laat de pudding goed in de vorm afkoelen. Snijd de randjes voorzichtig los met een mes en leg hem op een mooi bord.
Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Wie een kok aan huis huurt, ervaart niet zomaar een maaltijd, maar een culinaire belevenis op maat. Je ervaart een diner van restaurantkwaliteit, maar dan wel in het comfort van je eigen huis. Wat je eet, mag je geheel zelf bepalen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een bepaalde keuken, of juist de voorkeur geven aan volledig vegan eten. Het kan verschillen van verfijnde gerechten tot hele creatieve presentaties, allemaal afgestemd op jouw wensen. In deze tekst bespreken we daarom populaire menu-opties en thema’s waar jij je door kan laten inspireren.

Tipt08.01.2025

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Je houdt van eten, dus je spendeert veel tijd in je keuken. Kokkerellen, foto’s van je kookkunsten maken of gewoon de koelkast plunderen nadat je bent uitgeweest. Wil je je keuken een nieuwe look geven, maar wil je niet meteen investeren in een nieuwe keuken?

Lifestyle19.12.2024

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Zeker als je de keuken induikt voor speciale gelegenheden, zoals kerst, is het ideaal als je zelf niet hoeft na te denken over een uitgebreid diner. Een beetje van jezelf en een beetje van Hello Fresh.

Proeft04.12.2024

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

HexClad is een merk dat hard op weg is de kookwereld te veroveren door een meer innovatieve benadering van pannen die de voordelen van roestvrij staal en anti-aanbaktechnologie te combineren.

Gadgets15.11.2024

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart