Recepten02.12.2024

Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer


Kookboek: Het lekkerste uit Maleisië

Laten we maar gelijk roepen dat dit kookboek je echt blij gaat maken, want jeetje wat is die keuken om te smullen. Maleisië wordt steeds populairder als vakantiebestemming, maar de authentieke Maleisische keuken is nog relatief onbekend. Deze keuken is een rijke mix van smaken en invloeden, gevormd door de Maleiers zelf, Chinese en Indiase immigranten, en hun nakomelingen, bekend als ‘peranakan’.

Chef Norman Musa deelt in dit kookboek vol trots 60 iconische Maleisische gerechten die je echt eens moet proeven (lees: vooral moet gaan klaarmaken dus). Van klassiekers als nasi lemak en roti canai tot streetfoodfavorieten als popiah goreng (sticky loempia’s) en verrassende regionale specialiteiten zoals kari ikan (viscurry) en bingka pandan (pandanpudding).

De recepten zijn perfect voor een snelle doordeweekse maaltijd maar ook voor een uitgebreid etentje met je vrienden of familie, of feestdagen zoals het Suikerfeest en Chinees Nieuwjaar. Met “Het lekkerste uit Maleisië” beleef je alle must-eats thuis, begeleid door sfeervolle fotografie die je direct in de Maleisische eetcultuur onderdompelt. Het gebeurt niet vaak dat een kookboek een page-turner is, maar in dit geval ben je echt benieuwd naar ieder recept.

Meer over Maleisië lees je op Travelvalley. In dit kookboek lees je nog eens 60 extra redenen om daar toch maar eens naar toe te gaan. Met dank aan Norman Musa.

Het_Lekkerste_uit_Maleisie
Het_Lekkerste_uit_Maleisie

A Very Vegan Christmas van Sam Dixon is ook voor anderen

We zijn nog niet helemaal overtuigd van de naam van dit boek, want het kan afschrikken, maar als je de cover ziet, dan ben je dat helemaal vergeten. Bovendien gaat er bij dit boek op: do judge a book by its cover, want die zegt precies wat je wil weten. Het is vegan, het is modern, het is luxe en hiermee zet je een lekkere vegan kerstmaaltijd op tafel. Het boek heeft een fijne dikte, een goed handzaam formaat en mooie kleurenfoto’s zodat je ziet hoe het gerecht er in een ideale wereld ongeveer uit zou moeten zien. Dat het boek begint met snacks, waaronder een negroni, is een goede binnenkomer, die je vervolgens via groentesushi, watermeloentartaar en pastinaakkrokketten zo meevoert naar meer lekkers.

Je kunt bovendien veel gerechten verwachten met vrij standaard ingrediënten, waardoor je niet weer 4 kruidenpotjes aanschaft die vervolgens zo lang in de kast staan dat je niet weet of ze al moet weggooien of niet. Er zijn ook gerechten die wel wat exotischere ingrediënten benodigen, dus ook goed nieuws voor mensen die vooral met nieuwe smaken willen spelen. Het is ook tof dat het wel degelijk kerstgerechten zijn, waarbij Sam Dixon thema-eten niet schroomt. We zijn fan van de spinazie-abrikozenkrans (interessante combi ook) en de schattige Christmas Crackers met cranberry en linzen. Wel verwacht Sam dat je veel mensen over de vloer krijgt, want de meeste gerechten zijn voor 8 personen.

Een lekker boek met vegan klassiekers, laagdrempelige gerechten en onverwachte smaken, waarvan je al loopt te watertanden als je er alleen al doorheen bladert.

Sam Dixon – A Very Vegan Christmas is verkrijgbaar via uitgeverij Good Cook voor 17,50 euro.

Bij Meera aan tafel, want Meera Sodha zet de tafel graag vol

‘Bestellerauteur van Puur India en Azie’ staat er met een grote sticker op dit boek. Bij Meera aan tafel is geen kerstkookboek, al kun je het daar natuurlijk wel ideaal voor gebruiken. Dit is een wat klassieker kookboek: vrij dik, vrij groot, maar wel boordevol recepten die in dit geval vega en vegan zijn.

Je krijgt er maar liefst 120 die bovendien kunnen rekenen op mooie kleurenfoto’s en een grappige stijl van verdelen met bijvoorbeeld ‘Broccoli en andere kolen’ en ‘Je portie groene groenten’. Er staan in dit boek veel zeer geliefde gerechten, waaronder veel Indiase heerlijkheden zoals Laksa en Curry. Kijk ook zeker achterin dit boek, want daar vind je allemaal handige lifehacks om bijvoorbeeld jasmijnrijst te maken, of om een lekkere dip te maken voor als je gewoon even iets makkelijkers wil eten.

Dit zou voor heel veel mensen het boek kunnen zijn waardoor ze in plaats van Indiaas bestellen starten met zelf meer Indiaas te koken. Dit is er echt eentje die je er steeds weer opnieuw bijpakt om die heerlijke smaak van de eerste keer koken steeds weer exact na te bootsen. We raden je ook aan Meera Sodha op Instagram te volgen als je fan bent, want daar deelt ze regelmatig ander lekkers.

Meera Sodha – Bij Meera aan Tafel is verkrijgbaar via uitgeverij Fontaine voor een adviesprijs van 34,99 euro.

 

Instagram-tip van de week

Genoeg boeken over avondeten, dus we kiezen voor de Instagram-tip van de week een leuk account om te volgen voor prachtige posts about ontbijten. Dat doen ze in andere landen namelijk tamelijk anders dan met een broodje hagelslag in de hand. Het account Symmetrybreakfast is er niet zozeer om recepten te delen, maar om je een inkijkje te geven in de ontbijtjes bij andere mensen over de hele wereld. Althans, dat doet hij nu net even anders dan vroeger: toen maakte hij vooral heel symmetrische afbeeldingen van ontbijtjes: zeker de moeite waard om even door te scrollen dus. Mjam.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Michael Zee (@symmetrybreakfast)

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Kookboeken

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

Soms kom je een kookboek tegen dat direct je aandacht trekt. De Syrische keuken van Imad doet dat zeker want hoeveel weten we eigenlijk over het land en zijn culinaire tradities. De Syrische keuken is rijk en gevarieerd,...

Recepten29.07.2024

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Een Spaanse kookbijbel, dat klinkt als de ultieme referentiebron voor alle overheerlijke gerechten die het land ons te bieden heeft. De Spaanse keuken staat immers bekend om zijn diversiteit, rijke smaken en gebruik van...

Gadgets18.03.2024

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Dieettrends en afvallen zijn voor heel veel mensen een jaarlijks terugkerend fenomeen. Eigenlijk gaat het vaak geeneens om de inhoud maar om de perceptie dat je nu een dieet hebt gevonden dat echt gaat werken. Meestal zi...

Gezond26.12.2023

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Een zeskoppige vakjury heeft uit 54 inzendingen kookboek Java van Maureen Tan verkozen als het Food and Friends Kookboek van het Jaar 2022. Het platform houdt een onafhankelijke verkiezing die bestaat uit een vakjury- en...

Nieuws20.11.2022

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten

Al een paar jaar zamelt botanisch bierbrouwer Lowlander na kerst kerstbomen in om een bijzonder winterbier mee te brouwen. In navolging van Scandinavië, waar al decennialang met sparrennaalden wordt gekookt, omarmt het...

Nieuws14.10.2022

Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten

High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten

Een van de bekendste coffeeshopketens in Amsterdam, The Bulldog, heeft de krachten gebundeld met High Cuisine om het eerste cocktailboek gevuld met alcoholvrije psychoactieve recepten te maken: High Cocktails. Chefs Noah...

Drinks29.11.2021

High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten

Deze zes boeken zijn in de running voor de titel ‘Kookboek van het Jaar’

Het culinair platform Food and Friends organiseert dit jaar de onafhankelijke verkiezing voor het ‘Kookboek van het Jaar’ voor Nederland en België. Een vijfkoppige vakjury heeft uit 61 uitzendingen zes kookboeken ge...

Nieuws28.10.2021

Deze zes boeken zijn in de running voor de titel ‘Kookboek van het Jaar’

Ook kookboekenimperium Sonja Bakker stort in na plagiaat

Dieetboekenguru Sonja Bakker kwam in augustus in het nauw te zitten toen de eerste claims opdoken dat ze voor haar Instagram recepten plagieerde. Dat bleek na nader onderzoek door ‘haar team’ gedaan te zijn, maar Bak...

Nieuws21.09.2021

Ook kookboekenimperium Sonja Bakker stort in na plagiaat