Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Kookboek: Het lekkerste uit Maleisië
Laten we maar gelijk roepen dat dit kookboek je echt blij gaat maken, want jeetje wat is die keuken om te smullen. Maleisië wordt steeds populairder als vakantiebestemming, maar de authentieke Maleisische keuken is nog relatief onbekend. Deze keuken is een rijke mix van smaken en invloeden, gevormd door de Maleiers zelf, Chinese en Indiase immigranten, en hun nakomelingen, bekend als ‘peranakan’.
Chef Norman Musa deelt in dit kookboek vol trots 60 iconische Maleisische gerechten die je echt eens moet proeven (lees: vooral moet gaan klaarmaken dus). Van klassiekers als nasi lemak en roti canai tot streetfoodfavorieten als popiah goreng (sticky loempia’s) en verrassende regionale specialiteiten zoals kari ikan (viscurry) en bingka pandan (pandanpudding).
De recepten zijn perfect voor een snelle doordeweekse maaltijd maar ook voor een uitgebreid etentje met je vrienden of familie, of feestdagen zoals het Suikerfeest en Chinees Nieuwjaar. Met “Het lekkerste uit Maleisië” beleef je alle must-eats thuis, begeleid door sfeervolle fotografie die je direct in de Maleisische eetcultuur onderdompelt. Het gebeurt niet vaak dat een kookboek een page-turner is, maar in dit geval ben je echt benieuwd naar ieder recept.
Meer over Maleisië lees je op Travelvalley. In dit kookboek lees je nog eens 60 extra redenen om daar toch maar eens naar toe te gaan. Met dank aan Norman Musa.

A Very Vegan Christmas van Sam Dixon is ook voor anderen
We zijn nog niet helemaal overtuigd van de naam van dit boek, want het kan afschrikken, maar als je de cover ziet, dan ben je dat helemaal vergeten. Bovendien gaat er bij dit boek op: do judge a book by its cover, want die zegt precies wat je wil weten. Het is vegan, het is modern, het is luxe en hiermee zet je een lekkere vegan kerstmaaltijd op tafel. Het boek heeft een fijne dikte, een goed handzaam formaat en mooie kleurenfoto’s zodat je ziet hoe het gerecht er in een ideale wereld ongeveer uit zou moeten zien. Dat het boek begint met snacks, waaronder een negroni, is een goede binnenkomer, die je vervolgens via groentesushi, watermeloentartaar en pastinaakkrokketten zo meevoert naar meer lekkers.
Je kunt bovendien veel gerechten verwachten met vrij standaard ingrediënten, waardoor je niet weer 4 kruidenpotjes aanschaft die vervolgens zo lang in de kast staan dat je niet weet of ze al moet weggooien of niet. Er zijn ook gerechten die wel wat exotischere ingrediënten benodigen, dus ook goed nieuws voor mensen die vooral met nieuwe smaken willen spelen. Het is ook tof dat het wel degelijk kerstgerechten zijn, waarbij Sam Dixon thema-eten niet schroomt. We zijn fan van de spinazie-abrikozenkrans (interessante combi ook) en de schattige Christmas Crackers met cranberry en linzen. Wel verwacht Sam dat je veel mensen over de vloer krijgt, want de meeste gerechten zijn voor 8 personen.
Een lekker boek met vegan klassiekers, laagdrempelige gerechten en onverwachte smaken, waarvan je al loopt te watertanden als je er alleen al doorheen bladert.
Sam Dixon – A Very Vegan Christmas is verkrijgbaar via uitgeverij Good Cook voor 17,50 euro.


Bij Meera aan tafel, want Meera Sodha zet de tafel graag vol
‘Bestellerauteur van Puur India en Azie’ staat er met een grote sticker op dit boek. Bij Meera aan tafel is geen kerstkookboek, al kun je het daar natuurlijk wel ideaal voor gebruiken. Dit is een wat klassieker kookboek: vrij dik, vrij groot, maar wel boordevol recepten die in dit geval vega en vegan zijn.
Je krijgt er maar liefst 120 die bovendien kunnen rekenen op mooie kleurenfoto’s en een grappige stijl van verdelen met bijvoorbeeld ‘Broccoli en andere kolen’ en ‘Je portie groene groenten’. Er staan in dit boek veel zeer geliefde gerechten, waaronder veel Indiase heerlijkheden zoals Laksa en Curry. Kijk ook zeker achterin dit boek, want daar vind je allemaal handige lifehacks om bijvoorbeeld jasmijnrijst te maken, of om een lekkere dip te maken voor als je gewoon even iets makkelijkers wil eten.
Dit zou voor heel veel mensen het boek kunnen zijn waardoor ze in plaats van Indiaas bestellen starten met zelf meer Indiaas te koken. Dit is er echt eentje die je er steeds weer opnieuw bijpakt om die heerlijke smaak van de eerste keer koken steeds weer exact na te bootsen. We raden je ook aan Meera Sodha op Instagram te volgen als je fan bent, want daar deelt ze regelmatig ander lekkers.
Meera Sodha – Bij Meera aan Tafel is verkrijgbaar via uitgeverij Fontaine voor een adviesprijs van 34,99 euro.


Instagram-tip van de week
Genoeg boeken over avondeten, dus we kiezen voor de Instagram-tip van de week een leuk account om te volgen voor prachtige posts about ontbijten. Dat doen ze in andere landen namelijk tamelijk anders dan met een broodje hagelslag in de hand. Het account Symmetrybreakfast is er niet zozeer om recepten te delen, maar om je een inkijkje te geven in de ontbijtjes bij andere mensen over de hele wereld. Althans, dat doet hij nu net even anders dan vroeger: toen maakte hij vooral heel symmetrische afbeeldingen van ontbijtjes: zeker de moeite waard om even door te scrollen dus. Mjam.
Dit bericht op Instagram bekijken
Verder lezen over Kookboeken

Recepten29.07.2024
Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

Gadgets18.03.2024
De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Gezond26.12.2023
Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Nieuws20.11.2022
Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Nieuws14.10.2022
Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten

Drinks29.11.2021
High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten

Nieuws28.10.2021
Deze zes boeken zijn in de running voor de titel ‘Kookboek van het Jaar’

Nieuws21.09.2021