De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het viel misschien al op dat ik veel plezier heb beleefd aan het uitproberen en zelf opkweken van de Nederlandse Koningsoesterzwammen. In het artikel over de paddenstoelen kwam al naar voren dat ze enorm veelzijdig te gebruiken zijn in gerechten. Aangezien het bedrijf van de grootste kweker in het Limburgse Stramproy is gevestigd, moet er een Limburgs gerecht mee gemaakt worden: Limburgs Zoervleis (zonger vleis).
Met veel typische streekgerechten is het zo dat iedere regio en zelfs iedere familie wel een eigen variant heeft. Dat is ook het geval in Limburg met zoorvleis, zelfs de manier van schrijven is door de hele provincie anders. Zelf ben ik geboren en getogen in Midden-Limburg dus voor mij is het zoorvleis terwijl het op andere plekken zoervleisj wordt genoemd. Waar we het in heel Limburg wel enigszins over eens zijn, wil je écht het lekkerste zoorvleis van de provincie eten dan moet je bij Café Sjiek in Maastricht zijn.
Limburgs zoorvleis van Koningsoesterzwam
(voor twee personen)
Nodig:
- 280-300 g koningsoesterzwammen (2 bakjes), in de lengte in repen getrokken
- 1-2 eetlepels olijfolie
- 1 ui (100 g), in halve ringen
- 75 ml natuurazijn
- 150 ml water
- 1 eetlepel kruiden voor stoofvlees (bijv. Jonnie Boer Zwolsche stoof)
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 50 g ontbijtkoek, verkruimeld
- zout en versgemalen peper
Maken:
- Verhit de olijfolie in een hapjes- of kleine braadpan en bak de repen koningsoesterzwam en ringen ui al omscheppend in 5 minuten lichtbruin.
- Schenk er 2 eetlepels azijn over en laat dit gedeeltelijk verdampen.
- Schenk vervolgens de rest van de azijn en het water in de pan en voeg de stoofkruiden, de basterdsuiker en de verkruimelde ontbijtkoek toe.
- Stoof alles 20 minuten op laag vuur.
- Proef het zoorvleis en breng eventueel op smaak met zout en peper en eventueel nog wat suiker of azijn toevoegen om de smaken in balans te krijgen.
- Serveer het zoorvleij met dikke frieten en een rauwkostsalade.
Of ga voor de klassieke variant met rode kool en aardappelpuree.

Verder lezen over Koken

Tipt08.01.2025
Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Lifestyle19.12.2024
5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Proeft04.12.2024
HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Gadgets15.11.2024
HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereld
Recepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Verder lezen over Plantaardig

Food16.04.2024
Veel Nederlandse eettradities hoeven helemaal niet te veranderen

Food06.06.2023
Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies

Food05.06.2023
Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op

Food23.03.2023
Fairtrade Original voegt nieuwe Indonesische kruidenpasta’s toe aan assortiment

Nieuws09.03.2023
Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers

Nieuws27.02.2023
Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’

Food21.02.2023
Beyond Meat brengt plantaardig chicken-style assortiment op de Nederlandse markt

Food08.02.2023