De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
De hoofdredacteur had vorige week de eer om via Zoom een masterclass en Q&A van en met Massimo Bottura bij te wonen. Dit alles was georganiseerd door de Italiaans Kamer van Koophandel voor de Benelux voor het The Extraordinary Italian Taste-project.
Iedereen die de Netflix-serie Chef’s Table of Bottura volgt via Instagram weet hoe begeesterd hij is op het gebied van koken, Italië en pure ingrediënten. Het gesprek en masterclass stonden natuurlijk ook in het teken om wat meer pure Italiaanse ingrediënten onder de aandacht te brengen, maar dat was toch echt ondergeschikt aan het jeugdig enthousiasme van de maestro thuis in zijn keuken.
Osteria Francescana
Hij moest noodgedwongen door de coronacrisis het legendarische restaurant Osteria Francescana in Modena sluiten. Hij opende het in 1995 en 25 jaar later hoort het restaurant tot de absolute top. In 2016 en 2018 werd het uitgeroepen tot nummer 1 in de ‘World’s 50 Best Restaurants’-lijst. Inmiddels is het restaurant sinds juni weer open en heeft het nieuwe menu als thema ‘With a Little Help From My Friends’. Dat is inderdaad een referentie naar de Beatles.
Casa Maria Luigia
Dat hij tot in zijn diepste vezels nadenkt over voedsel en onze voedselvoorziening bleek heel duidelijk tijdens het gesprek. Hij haalde daar ook zijn Casa Maria Luigia aan. Dat is een 18de eeuwse villa die hij samen met zijn vrouw en zakenpartner Lara Gilmore heeft omgebouwd tot bed and breakfast.
In de heuvels in de regio Emilia-Romagna laat het stel in 3D zien hoe ze tegen de culinaire wereld aankijken, naar de toekomst van eten, zichzelf en onze identiteit. Het pand is ingericht met twaalf kamers en is aangekleed met hedendaags design door verschillende Italiaanse kunstenaars, het is een museum op zich. Gasten kunnen er tijdens een diner genieten van een keur aan Francescana-klassiekers.
Pasta Pesto met broodkruimels
Het hele gesprek vond plaats in de keuken van Bottura waar hij omringt was door allerlei ingrediënten. Het kon dan ook niet anders dat hij live een gerecht klaar ging maken en wel de perfecte pasta pesto met broodkruimels. Natuurlijk zijn alle Italiaanse ingrediënten die je nodig hebt de real deal, want daarmee krijg je het resultaat dat het meeste lijkt op Bottura zijn versie.
Nodig:
- 400 g ambachtelijke gedroogde pasta van Gragnano PGI (Fusilli)
- 1 teentje gepelde knoflook
- 100 g verse basilicum
- 10 g muntblaadjes
- 10 g peterselieblaadjes
- 50 g broodkruimels
- 1 g zout
- 150 g geraspte Parmigiano Reggiano PDO (24 of 36 maanden)
- 70 g extravergine olijfolie (Villa Manodori) (bij voorkeur 3 uur gekoeld)
- 30 g koud water
Tip: houd wat kookvocht van de pasta apart.
Zo maak je het gerecht:
- Plet het knoflookteentje met een mes en voeg het toe aan de broodkruimels, basilicum, munt, peterselie en Parmezaanse kaas, houd 6 lepels kaas apart om het bord af te werken. Voeg de extravergine olijfolie en koud water toe en mix het geheel in een keukenrobot totdat de saus glad is.
- Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking (al dente) in gezouten kokend water.
- Giet de pasta af zonder te spoelen, doe de pesto in een kom of in de pan waarin de pasta werd gekookt, voeg de pasta toe en meng hem met de saus. Als de pasta te droog lijkt, voeg dan wat van het kookvocht toe om hem wat romiger te maken.
- Werk het gerecht af met wat Parmigiano Reggiano en, naar keuze, met citroenzeste. Warm opdienen.
Als je Bottura zelf aan het werk wil zien, hier beneden hebben we de playlist van zijn Kitchen Quarantine kooksessies die hij tijdens de crisis via Instagram vanuit huis deed.