De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het hele idee van Aberfeldy om iedereen de ‘whisky way of life’ te leren met behulp van Benjamin Herman en Joris Bijdendijk is natuurlijk heel vet. In het eerdere artikel hebben we vooral de achtergronden uitgelicht over het hoe en wat van The Whisky way of Life. Maar het mooie: chef Bijdendijk heeft een paar van zijn recepten gedeeld, waaronder zijn legendarische: millefeuille van biet met een Tomasu beurre blanc.
Een paar weken geleden had ik al het genoegen om een avondje The Whisky Way of Life te mogen beleven. Chef Bijdendijk maakte drie hele mooie gerechten en Benjamin Herman zorgde met zijn jazztrio voor de muzikale omlijsting. Toen het hoofdgerecht, de millefeuille van biet, op tafel kwam heb ik na een hap al gelijk Jeff van de TOKObar een berichtje gestuurd, want mijn god wat is dit lekker. Zo maak je hem thuis!
Millefeuille van biet met Tomasu beurre blanc
Ingrediënten:
- 2 grote bieten
- 1 fles bietensap
Snijd de bieten in dunne plakjes, leg die op elkaar en
bind ze op met keukentouw. Zet de opgebonden bietenpakketjes rechtop in een pan. Voeg het bietensap toe tot de bieten half onder staan.
Breng aan de kook en laat een half uur koken. Draai de bieten om en kook nog eens een half uur. Zet het vuur laag en laat het bietensap inkoken tot een siroop (terwijl de bieten nog in de pan zitten). Keer de bieten voortdurend om tijdens het inkoken.
Peterselie-olie:
- 1 bos bladpeterselie (80 gr)
- 100 ml zonnebloemolie
Pluk de blaadjes van een bos peterselie. Draai de blaadjes samen met de olie gedurende 5 minuten helemaal fijn in de keukenmachine. De olie zal warm worden door het draaien. Giet de olie in een doek en laat die uitlekken.
Tomasu beurre blanc
- 15 ml seru dashi (geconcentreerde dashi van de toko)
- 60 ml sushi seasoning
- 30 ml water
- 15 ml droge witte wijn
- 15 ml Tomasu sojasaus
- 30 ml slagroom ongezoet
- 100 gram roomboter in blokjes
Maken:
Meng alle vloeibare ingrediënten (behalve de boter) en breng aan de kook. Roer er van het vuur af de koude boter in klontjes door, zodat een emulsie ontstaat. Verwijder het touw voorzichtig van de bietenpakketjes. Snijd ze doormidden,zodat je vier gelijke stapeltjes krijgt (twee uit elke biet). Verwarm de bietenstapeltjes kort in de oven en lak ze af met de bietensiroop. Leg de bietenstapeltjes voorzichtig op vier borden. Schenk de groene olie bij de beurre blanc. Roer voorzichtig, zodat er grote parels ontstaan. Schenk nu de saus naast de biet en… geniet!

Verder lezen over Koken

Tipt08.01.2025
Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Lifestyle19.12.2024
5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Proeft04.12.2024
HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Gadgets15.11.2024
HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereld
Recepten01.05.2024