De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Met een hittegolf in aantocht is het altijd handig om eens te kijken naar wat naast water een handige en gezonde manier is om tijdens die warme dagen goed gehydrateerd te blijven. Natuurlijk kun je ijsklontjes en wat gember, munt en komkommer in een kan met water doen. Maar in een handomdraai heb je thuis ook verschillende soorten ijsthee gemaakt.
Op een warme dag is het altijd prettig om de koelkast open te trekken daar een heerlijk koud biertje of seltzer aan te treffen. Alleen is alcohol en warm weer geen beste combinatie aangezien je zo best makkelijk uit kan drogen. Vandaar dat je het beste water kan drinken met dit weer en de volgende groenten en fruit het beste kan eten.
Dorstlesser
Hoewel Nederlands kraanwater behoort tot de top van Europa en het de beste dorstlesser is, vinden mensen het niet ideaal om het uitsluitend te drinken. Vandaar dat we eens zijn gaan kijken naar wat nog meer frisse en gezonde dorstlessers zijn. Wat blijkt? Het is enorm makkelijk om thuis een heerlijke ijsthee te maken. We hebben recepten voor vier varianten hieronder staan.
Overdaad
Zoals met veel andere zaken: overdaad schaadt, zo ook met ijsthee. Als je bijvoorbeeld al strak van de cafeïne staat, omdat je vier koppen koffie op hebt, is het waarschijnlijk niet handig om nog een liter ijsthee weg te werken. Maar als een fijne dorstlesser op een warme dag, is het een ideaal drankje.
Aan de slag
Er zijn verschillende manieren om ijsthee te maken en het is niet zo dat de ene manier beter is dan de andere. Waar wij vooral op hebben gefocust: lekker, gezond en makkelijk. Vandaar dat we kiezen om de verschillende ijsthees te maken met warm water én in een literpot (/Mason Jar).
Verder is het handig om te onthouden: hoe langer het theezakje in het water zit, hoe sterker de thee wordt. Daarnaast is het goed om de (verse) kruiden na een paar uur uit de potten te halen, want op een gegeven moment zijn ze niet meer okee. Mocht je het idee hebben dat de ijsthees niet zoet genoeg zijn, kun je altijd iets van honing toevoegen.
Kokos-limoen ijsthee
Iedereen die op een warme dag ooit vers kokoswater heeft gedronken weet wat voor fantastische dorstlesser het is. In combinatie met thee en limoen is het zelfs nóg beter.
Nodig:
- 2 zakjes zwarte thee
- 1/2 limoen (dunne plakjes)
- 0,7 liter kokoswater (opgewarmd)
Maken:
- Doe de thee en limoen in de liter pot;
- Voeg daar het opgewarmde kokoswater bij en laat een kwartiertje staan;
- Haal de theezakjes eruit;
- Zet 3 tot 4 uur in de koelkast om af te koelen en om de smaken perfect tot hun recht te laten komen.
Braam-munt ijsthee
Bramen, munt en groene thee zijn tijdens de zomer een perfecte combinatie.
Nodig:
- 65 gram bramen
- 6 muntblaadjes
- 2 zakjes groene thee
- 0,7 liter water (heet)
Maken:
- Doe de thee, muntblaadjes en bramen in de liter pot;
- Voeg daar het hete water bij en laat een kwartiertje staan;
- Haal de theezakjes eruit;
- Zet 3 tot 4 uur in de koelkast om af te koelen en om de smaken perfect tot hun recht te laten komen. Vergeet niet om de muntblaadjes te verwijderen als ze enigszins vergaan zijn.
Perzik-gember ijsthee
Misschien zijn dit niet twee smaken die je normaal mengt, maar het is de moeite waard om het eens te proberen. De combinatie zorgt namelijk van een lekker kruidige ijsthee.
Nodig:
- 1 perzik zonder pit en in plakjes gesneden
- 2 zakjes groene thee
- 4 stukjes gember (gesneden)
- 0,7 liter water (heet)
Maken:
- Doe de thee, perzik en stukjes gember in de liter pot;
- Voeg daar het hete water bij en laat een kwartiertje staan;
- Haal de theezakjes eruit;
- Zet 3 tot 4 uur in de koelkast om af te koelen en om de smaken perfect tot hun recht te laten komen.
Citroen-basilicum ijsthee
Dit is misschien wel ons favoriete recept voor huisgemaakte ijsthee van de vier. Vooral omdat de combinatie van basilicum, citroen en groene thee heerlijk samengaan. Een fervent cocktailliefhebber zou hier de basis voor een ‘Basil Smash’ in zien, maar laten we het voor alcoholvrij houden.
Nodig:
- 1/2 citroen in plakjes gesneden
- 6 verse basilicumblaadjes
- 2 zakjes groene thee
- 0,7 liter water (heet)
Maken:
- Doe de thee, citroen en basilicumblaadjes in de liter pot;
- Voeg daar het hete water bij en laat een kwartiertje staan;
- Haal de theezakjes eruit;
- Zet 3 tot 4 uur in de koelkast om af te koelen en om de smaken perfect tot hun recht te laten komen. Vergeet niet om de basilicumblaadjes te verwijderen als ze enigszins vergaan zijn.
Verder lezen over Dorstlesser
Verder lezen over Hittegolf

Food12.08.2021
Met de picknickbox van Anne&Max picknick je op de leukste plekken in de stad

Food11.08.2021
BBQ-alarm! Met deze tips ben jij altijd klaar om buitengewoon te grillen

Gezond23.07.2019
Hittegolf: Eet dit vooral de komende dagen

Recepten23.07.2018
Wat kun je het beste eten tijdens een hittegolf?
Verder lezen over Warm weer

Drinks04.09.2021
Drie heerlijke cocktails met Bacardi Spiced die je thuis makkelijk zelf maakt

Tipt02.09.2021
Handige tips voor een spontane picknick en een goedgevulde picknickmand

Food12.08.2021
Met de picknickbox van Anne&Max picknick je op de leukste plekken in de stad

Food11.08.2021
BBQ-alarm! Met deze tips ben jij altijd klaar om buitengewoon te grillen

Hotspots27.04.2021
5 toffe terrassen om de komende periode eens een kijkje te nemen

Food16.04.2021
Nieuwe ijssmaken Oppo bevatten 60% minder calorieën en suiker

Nieuws01.03.2021
Horecaondernemers zetten uit protest terrassen symbolisch buiten

Gezond23.07.2019
Hittegolf: Eet dit vooral de komende dagen
Verder lezen over Zomer

Drinks14.06.2023
De Kalimotxo (of Calimocho) is een ideale zomercocktail met rode wijn

Drinks07.06.2023
Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen

Hotspots30.05.2023
Drie fijne terrassen in Amsterdam om op een zonnige dag lekker de boel de boel te laten

Drinks19.05.2023
Nespresso raakt in de zomerse sferen met nieuwe Californian Dream-collectie

Food03.04.2023
Free Cone Day: Gratis Ben & Jerry’s ijs in Rotterdam op maandag 3 april

Food15.03.2023
Magnum lanceert twee nieuwe smaken: Double Starchaser & Double Sunlover

Hotspots08.01.2023
Bonaire: Dit zijn de hotspots voor eten en drinken op het eiland

Hotspots27.12.2022