Recepten16.08.2020

Zigeunersaus: Zo maak je makkelijk zelf een Hongaarse paprikasaus


Unilever gaat in Duitsland de naam van de pakjes zigeunersaus, die het bedrijf in het assortiment heeft, veranderen in ‘paprikasaus op Hongaarse wijze’. Dit na aanhoudende oproepen die de Raad van Duitse Sinti en Roma sinds 2013 doet. Een mooi moment om voor eens en voor altijd te stoppen met koken uit pakjes en zakjes. Want een heerlijke Hongaarse paprikasaus maak je zo.

We danken de naam paprika aan het Hongaars waarin het peper(tje) betekent. Dat merk je ook heel duidelijk als je Hongaars paprikapoeder vergelijkt met Nederlands. Hoewel de paprika oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt, is hij in Europa terechtgekomen via Hongarije. Daar wordt hij al sinds de 16e eeuw in de keuken gebruikt en is daar net als tomaat inmiddels niet meer weg te denken. Er is geen land in Europa waar er zoveel soorten en maten paprika’s te vinden zijn dan in Hongarije.

Traditionele Hongaarse pepersaus

Qua smaakprofiel kun je deze traditionele Hongaarse pepersaus enigszins vergelijken met een goulash of een Russische beef strogranoff. Je probeert een goede balans te vinden tussen zoet, zuur en pittig. Het idee om een grote pan pepersaus te maken voor 8 porties is omdat het makkelijk in bulk te maken is en alles wat over is daarna per portie in te vriezen.

Nodig:

(Voor 8 porties)

  • 3 paprika’s (Een stoplicht dus rood, oranje, geel)
  • 3 uien
  • 1 pak gepelde tomaten (ongeveer 800 g)
  • 5 Eetlepel Tomatenpuree
  • 2 augurken
  • 1 Eetlepel augurkvocht uit de pot
  • 2 Stengels bladpeterselie
  • 200 ml droge witte wijn
  • 3 eetlepels balsamicoazijn (wit)
  • 2,5 Eetlepel suiker
  • 1/4 theelepel Chilivlokken
  • zout
  • peper
  • olijfolie

Maken:

  1. Het maken van deze traditionele pepersaus begint met het snijwerk. Snij de ui in halve ringen. Was de paprika en snij die in reepjes. Snij de augurken in zeer kleine blokjes en hak de peterselie fijn;
  2. Doe wat olijfolie in de pan en laat die warm worden. Voeg de paprika toe en laat die vijf minuten op middelhoog vuur bakken. Voeg daarna de ui toe en laat die samen met de paprika 10 minuten stoven. Voeg daarna de suiker (of zoetstof) toe. Die gaat ervoor zorgen dat de groenten een beetje karameliseren;
  3. Als alles een beetje gekarameliseerd is voeg de tomatenpuree toe. Laat dit even pruttelen en blus dan af met de witte wijn. Na ongeveer 5 a 7 minuten is de witte wijn voor de helft ingekookt. Dat is het moment om de azijn, gepelde tomaten en augurk toe te voegen en zo’n 15 minuten te laten stoven;
  4. Als de saus goed is ingedikt is het moment aangebroken om de peterselie en naar smaak chilivlokken, peper en zout toe te voegen. Dat zelfde geldt voor als de saus nog te zuur is; voeg er dan nog wat extra suiker of zoetstof aan toe.
Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Europa

Eindelijk! Limburgse vlaai is nu een beschermd streekproduct

Het heeft heel wat jaren geduurd en als geboren en getogen Limburger ken ik van nature het verschil tussen de echte Limburgse vlaaien en wat zo her en der in andere delen van Nederland gebakken wordt en toch dezelfde naa...

Food16.01.2024

Eindelijk! Limburgse vlaai is nu een beschermd streekproduct

In deze landen in Europa is een biertje het goedkoopst

Naarmate je meer door Europa reist, kom je erachter dat Nederland op het gebied van eten en drinken een vrij duur land is. Daarom is het altijd goed om te weten hoeveel een biertje kost bij je favoriete voetbalclub, waar...

Drinks02.06.2023

In deze landen in Europa is een biertje het goedkoopst

Causeway-collectie van whiskeymerk Bushmills komt exclusief naar Nederland

Iedere liefhebber van (Ierse) whiskey gaat nu de oren spitsen, want de exclusieve Causeway-collectie van de Ierse whiskeydistilleerderij Bushmills komt naar Nederland. De experimentele whiskeys uit deze unieke collecties...

Drinks18.04.2021

Causeway-collectie van whiskeymerk Bushmills komt exclusief naar Nederland

Plantaardige voedingsproducent Meatless Farm breidt flink uit in Europa

Producent van plantaardige en veganistische producten, Meatless Farm, breidt de komende jaren flink uit in Nederland en de rest van Europa. Zo is het hoofdkantoor van het bedrijf inmiddels al verhuisd naar Amsterdam en i...

Food02.03.2021

Plantaardige voedingsproducent Meatless Farm breidt flink uit in Europa

De 10 landen wereldwijd waar je in 2021 het goedkoopst een biertje drinkt

De keuze naar welk land je op vakantie gaat, hangt van veel zaken af. Zo speelt voor veel mensen de lokale eet- en drinkcultuur een rol. Voor hen is het handig om te weten in welke landen je het minst en in welke landen...

Drinks27.02.2021

De 10 landen wereldwijd waar je in 2021 het goedkoopst een biertje drinkt

Dieven in Frankrijk gaan er met 560.000 euro aan flessen wijn vandoor

Aan het begin van 2021 hebben we op Eatly de balans opgemaakt wat betreft misdaden in 2020 die te maken hadden met drank of voedsel. In Frankrijk zagen een stel dieven hun kans schoon om het nieuwe jaar goed te beginnen...

Nieuws18.01.2021

Dieven in Frankrijk gaan er met 560.000 euro aan flessen wijn vandoor

De vijf tofste bier-, wijn- en whiskymarathons van Europa

Het heeft er alle schijn van dat het begin van 2021 net zo zuur wordt als het grootste deel van 2020. Daarom is het goed om perspectief te hebben en wat toffe zaken in het vooruitzicht te stellen. Deze maand drinken we n...

Hotspots17.01.2021

De vijf tofste bier-, wijn- en whiskymarathons van Europa

Italiaanse horeca in opstand: 70.000 restaurants vanavond weer open

Met de hashtag #ioapro1501 (ik open 15 januari) startte in Italië een goed potje burgerlijke ongehoorzaamheid onder horecaondernemers. Ze zijn de coronamaatregelen zat die ervoor zorgen dat ze hun zaken niet open kunnen...

Nieuws15.01.2021

Italiaanse horeca in opstand: 70.000 restaurants vanavond weer open