De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Of er binnen nu en twee weken een elfstedentocht wordt gereden, valt nog niet te zeggen. Wel is inmiddels zeker dat het tot komend weekend overdag vriest. Voor de een is dat iets om heel vrolijk van te worden, voor de ander is het doffe ellende. Waar we het allemaal over eens kunnen zijn: dit is hét moment om zelf snert te maken.
Voor iedereen die niet helemaal duidelijk heeft wat het verschil is tussen erwtensoep en snert: om snert te maken, gebruik je naast rundvlees ook varkensvlees (zoals schouderkarbonade). De echte liefhebbers noemen het trouwens pas snert als hij een nachtje heeft gerust. Dat is wel een dingetje want wil je goede snert maken, heb je drie dagen nodig. Dat klinkt spannender dan het is: dag 1 is voor het wellen van de spliterwten, dag 2 voor het daadwerkelijke koken en dag 3 voor het rusten.
oer-Hollandse snert
Het oudste recept dat teruggevonden is waarin snert wordt beschreven, dateert uit de 16e eeuw. Door de eeuwen heen is er weinig veranderd qua ingrediënten en in 2018 is snert maken zelfs toegevoegd als Nederlands immaterieel erfgoed. Om echte oer-Hollandse snert te maken heb je onder meer: spliterwten, prei, ui, wortel, knol- en bladselderij nodig.
Nodig:
- 500gr spliterwten
- 350gr schouderkarbonade
- 150gr ontbijtspek
- 100gr katenspek
- 1 runderschenkel (voor de bouillon)
- 3 aardappels
- 2 uien
- 1 prei
- 1 winterpeen
- 1 (magere) rookworst
- 1 laurierblaadje
- 0,5 bosje bladselderij
- 0,5 knolselderij
- roggebrood
- peterselie
- peper
- zout
Maken:
- DAG 1: Doe de spliterwten in een kom en zet ze onder een laag koud water en laat ze een dag staan.
- DAG 2: Giet het water van de spliterwten weg en doe de gewelde erwten in een soeppan. Voeg daar twee liter water, het laurierblaadje, het ontbijtspek, schouderkarbonade en runderschenkel aan toe. Breng dit alles aan de kook en als de soep begint te pruttelen draai je hem naar laagvuur en laat je de soep een uurtje anderhalf a twee trekken. Mocht er schuim boven komen drijven mag je dit wegspanen met een schuimspaan.
- Dit is het moment dat de groenten erbij gaan. Dus halveer de prei in de lengte, spoel schoon en snijd in halve ringen. Pel de ui en snijd in grove stukken. Schil de aardappelen, wortels en knolselderij en snijd ze in blokjes. Voeg al de gesneden groente aan de soep toe.
- Laat dit alles zo’n 3 a 4 uur op laagvuur koken onder af en toe roeren.
- Al deze stappen kunnen ook op DAG 3 om de soep af te maken. Die keuze is geheel aan jou. Als de soep goed op smaak is, mag nu het laurierblad verwijderd worden en ook de schenkel, karbonade en het ontbijtspek. Het vlees van mag je nu in kleine stukjes snijden en opnieuw toevoegen aan de soep. Datzelfde geldt ook voor de bladselderij en peterselie.
- Verwarm de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing.
- Mocht de snert te dik zijn geworden, kun je hem verdunnen met wat water. Anders is dit het moment om de rookworst in stukjes te snijden en toe te voegen en de snert af te maken met peper en zout.
- Serveer de snert met een plak roggebrood. Smakelijk!
Verder lezen over Groente

Gezond09.12.2024
Koolhydraatarm eten: Een gids voor een gezondere levensstijl

Gezond14.11.2024
Oma’s Soep lanceert Oma’s maaltijd aan huis
Versbereide maaltijden om eenzaamheid te bestrijden
Recepten08.04.2024
Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg

Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Tipt13.06.2023
Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Nieuws23.02.2023
Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen

Food05.01.2023
Zo krijg je de geur van knoflook van je handen

Nieuws20.09.2022
Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten
Verder lezen over Koken

Tipt08.01.2025
Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Lifestyle19.12.2024
5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Proeft04.12.2024
HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Gadgets15.11.2024
HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereld
Recepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Verder lezen over Vlees

Food09.01.2024
Is dit de lekkerste hamburger van Nederland?

Food02.12.2023
Minder vlees eten met Ballo’s: vegan alternatief voor de gehaktbal
Vjèze Fur swapt ballen
Food28.06.2023
Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Nieuws06.03.2023
Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

Hotspots14.12.2022
Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg

Food22.10.2022
Redefine Meat herdefinieert de beleving van plantaardig vlees wereldwijd

Food05.05.2022
Dit is de snelste manier om vlees te ontdooien

Nieuws29.04.2022