Recepten20.04.2018

​Zo maak je zelf gezonde tacoschelpen


(+ 2 x recept voor salsasaus & seasoning mix)

Taco’s zijn ontzettend lekker, maar veel kant-en-klare tacoschelpen bevatten allerlei ongezonde toevoegingen. Net als de kruidenmix en salsasaus trouwens. Toch kun jij ook op een gezonde manier genieten van dit lekkere Mexicaanse gerecht. Je kunt namelijk vrij gemakkelijk zelf gezonde tacoschelpen, salsasaus en seasoning mix maken.

Tacoschelpen zijn meestal gemaakt van maismeel, en dat is behoorlijk bewerkt. Hierdoor mist het belangrijke voedingstoffen die verse mais wel bevat. Voor een goede gezondheid en een gezond gewicht heb je juist onbewerkte voeding nodig, zoals je kunt lezen in dit artikel.

Minder gezond

Veel maismeel is gemaakt van genetisch gemanipuleerde mais en dat brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Tacoschelpen die gefrituurd zijn in zonnebloemolie, bevatten daarnaast nog ongezonde transvetten.

Ook salsasaus kan ongezonde ingrediënten bevatten. In saus uit een potje kan bijvoorbeeld suiker en gemodificeerd maïszetmeel zitten. Zelfs de kruidenmix of seasoning is niet altijd vrij van twijfelachtige toevoegingen. Zo kun je er dextrose (suiker), aardappelzetmeel en antiklontermiddel in aantreffen.

Zelf gezonde taco’s maken

Gezonde taco’s maak je van kikkererwtenmeel, dat in vergelijking met maismeel een minder sterke bewerking heeft ondergaan. Het meel wordt namelijk gemaakt door gedroogde kikkererwten te malen. Hierdoor bevat het nog veel van zijn gezonde voedingsstoffen, zoals eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Om 6 gezonde tacoschelpen te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:

Ingrediënten

  • 1 kop kikkererwtenmeel
  • 1 kop water
  • 2 theelepels zout (het liefst Himalaya-zout of Keltisch zeezout)
  • Extra vierge olijfolie

Naast deze ingrediënten heb je een koekenpan, kom, bord en muffinbakvorm nodig.

Bereiding

  1. Verwarm op middelhoog vuur een beetje olijfolie in een koekenpan.
  2. Klop in een kom het kikkererwtenmeel samen met het zout en water tot een soepel beslag zonder klontjes.
  3. Giet 1/6 van het beslag in de pan en wacht ongeveer 40-50 seconden totdat de tortilla gaar is.
  4. Keer de tortilla voorzichtig om en bak nog 20-30 seconden aan de andere kant.
  5. Wanneer de tortilla’s klaar zijn, plaats je ze op een bord om af te koelen.
  6. Verwarm de oven voor op 175 graden en smeer de onderkant van de muffinbakvorm in met een beetje olijfolie.
  7. Om taco’s te krijgen, vouw je de tortilla’s tussen 2 omgekeerde muffinvormpjes.
  8. Bak de tacoschelpen ongeveer 50 minuten tot ze hard en knapperig zijn. Haal ze voorzichtig uit de vorm en laat ze afkoelen tot ze op kamertemperatuur zijn. Nu kun je ze vullen met allerlei lekkers!

Gezonde tacovullingen

Taco’s kun je vullen met allerlei lekkere en gezonde ingrediënten, zoals:

  • Biologisch rundergehakt
  • Kalkoengehakt
  • Blokjes tomaat
  • Stukjes ui
  • Biologische mais
  • Blokjes komkommer
  • Geraspte kaas, het liefst biologisch
  • Verse oregano
  • Gezonde salsasaus (zie het recept hieronder)
  • Gezonde seasoning mix (zie het recept hieronder)

Gezonde taco seasoning mix

Door simpelweg een aantal kruiden samen te voegen, maak je in een handomdraai een heerlijke seasoning mix voor je taco’s.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 1/4 theelepel knoflookpoeder
  • 1/4 theelepel uienpoeder
  • 1/4 theelepel gemalen rode pepervlokken
  • 1/4 theelepel gedroogde oregano
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel fijn Keltisch zeezout

Bereiding

  1. Meng de kruiden, specerijen en het zout door elkaar en doe deze in een goed afsluitbare pot om te bewaren.
  2. Voeg de mix naar smaak toe aan het vlees voor de taco’s.

Gezonde salsasaus

Ook salsasaus maak je gemakkelijk zelf van verse groenten en kruiden. Zo krijg jij alleen maar gezonde voedingsstoffen binnen.

Ingrediënten

  • 1 1/2 pond tomaten, in blokjes gesneden
  • 1 kleine rode ui, in blokjes gesneden
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 kop verse peterselie, fijngehakt
  • 1/2 theelepel grof zout (het liefst Himalaya-zout of Keltisch zeezout)
  • 3/4 theelepel grof gemalen zwarte peper
  • 1 gedroogde peper als je van pittig houdt
  • Sap van 1 limoen

Bereiding

  1. Als je de saus pittig wilt maken, doe dan eerst de peper in een kleine pan kokend water totdat deze zacht is (ongeveer 5 tot 10 minuten).
  2. Laat de peper drogen, snijd hem open en verwijder de zaadjes en harde delen. Hak de peper fijn en doe deze in een kom.
  3. Voeg de tomaten, ui, knoflook, peterselie, limoensap, zout en peper toe en mix alles in een blender voor een gezonde salsasaus.

[Afbeelding © Natalia Klenova – Adobe Stock]

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.