Tipt22.12.2024

3 Kookboeken voor onder de kerstboom die het verschil maken


Ik weet niet hoeveel kookboeken er zijn maar als ik bij Bol.com ga kijken, aannemelijk de grootste online boekhandel in Nederland, dan zijn er op dit moment meer dan 19.000 resultaten voor “kookboeken” in het Nederlands. Hier zitten echter ook boeken tussen die niet specifiek kookboeken zijn, zoals boeken over diëten en voeding. Hoewel een precieze telling dus vrijwel onmogelijk is, kun je gerust stellen dat er echt vele duizenden kookboeken in het Nederlands zijn. En dat aantal blijft groeien door steeds nieuwe publicaties.

Wat is een goed kookboek?

Goeie vraag, want wat is eigenlijk een goed kookboek, los van de soort keuken of welk exotisch land dan ook? Als je het uitschrijft is een goed kookboek toegankelijk, herkenbaar aan duidelijke taal voor de kok, haalbare recepten en heeft het een aantrekkelijke vormgeving met stap-voor-stap instructies en het liefst veel foto’s ter illustratie. De recepten zijn overzichtelijk wat ingrediënten betreft, kooktijd en moeilijkheidsgraad, en moeten een beetje aansluiten bij je kookkunsten (skills) en wensen. Kortom, een kookboek dat je inspireert én helpt om met plezier te koken!

Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik kookboeken ook gewoon leuk vind. Ze inspireren en gelukkig komen er ook steeds meer kookboeken uit met een persoonlijk tintje. Een goed voorbeeld hiervan is de Syrische keuken van Imad, maar ook het onderstaande boek ‘Het lekkerste uit Maleisië’ is een mooi voorbeeld van hoe een kookboek je kan inspireren.

Uit dat enorme aanbod van kookboeken wil ik er 3 uitlichten, compleet verschillend wat keuken betreft. Kookboeken die tegelijkertijd kleur in je keuken brengen. Van kip is altijd lekker tot een van mijn favorieten: de goddelijke keuken van Maleisië. Maar ook koken met een scheepskok, geschreven als een ruige muzikale ode aan iedereen die durft te dromen, te dwalen en te ontdekken.. Drie kookboeken die het verschil kunnen maken in de keuken, inspirerend voor jezelf maar ook leuk om cadeau te doen. En daar is de kerst een geweldig moment voor.

Het lekkerste uit Maleisie, smaakverslavend
Het lekkerste uit Maleisie, smaakverslavend

Het lekkerste uit Maleisië, een kookboek wat je doet smullen

Dat Maleisië al een aantal jaren een steeds populairdere vakantiebestemming is, hoeven we niet meer te vertellen. Je raakt al snel geïnspireerd door alle artikelen en prachtige Stories op sociale media. Maar de authentieke, ongelofelijk veelzijdige keuken is toch voor velen nog een onontdekt terrein. In het lekkerste uit Maleisië neemt chef Norman Musa je mee op een smaakreis door dit betoverende land, waarbij hij zestig gerechten presenteert die je simpelweg niet mag missen en die nog eens ‘best eenvoudig’ zijn te maken. En geloof me, eenmaal gemaakt betekent al vrij snel dat je deze gerechten opnieuw gaat maken. Het zijn smaaksensaties die iedereen lekker vindt.

Maleisië is vooral een smeltkroes van culturen

Wat de Maleisische keuken zo uniek maakt, is de mix van invloeden uit China, India, de Peranakan-cultuur (ook wel Baba-Nyonya) en natuurlijk de lokale Maleiers. Maar ook streetfood en feestelijke gerechten. Deze diversiteit zorgt voor gerechten waarin zoet, pittig, zuur en hartig prachtig samenkomen. Het boek laat je kennismaken met klassiekers als nasi lemak (rijst gekookt in kokosmelk) en roti canai (een flinterdun brood), maar ook met minder bekende streekgerechten, zoals kari ikan (viscurry) en bingka pandan (een zoete, groene pandanpudding).

Maleisië staat mede bekend om zijn veelzijdige streetfoodcultuur, waar je de meest verrassende snacks op elke straathoek kunt vinden. Populair zijn bijvoorbeeld popiah goreng, knapperige sticky loempia’s met een zoete of pittige vulling. Daarnaast vind je in dit boek gerechten die perfect zijn voor speciale gelegenheden: zo kun je tijdens Eid-al-Fitr, de islamitische feestdag waarop het einde van de vastenmaand ramadan wordt gevierd, Chinees Nieuwjaar of een gezellig diner met familie en vrienden indruk maken met zelfgemaakte lekkernijen.

Een must voor elke liefhebber van exotische keukens

Elk recept is gefotografeerd, waardoor je in één oogopslag ziet hoe het gerecht eruit moet komen te zien. De prachtige sfeerfotografie brengt de Maleisische culinaire wereld tot leven. Hoewel de smaken van de gerechten complex en verfijnd zijn, zet chef Norman Musa de recepten zo overzichtelijk neer dat je zelfs als beginner ermee aan de slag kunt.
Dit boek ‘Het lekkerste uit Maleisië’ is onderdeel van de culinaire reeks “Het lekkerste uit, en is de leuke (of moeten we zeggen lekkere) manier om thuis de kleurrijke en geurende Maleisische keuken te ontdekken.

Het kookboek staat vol nationale favorieten en persoonlijke tips van de chef en proef je de variatie en levendigheid van Maleisië vanuit je eigen keuken. Of je nu een doordeweekse snelle maaltijd wilt bereiden of uitpakt voor een feestelijk diner: met deze gerechten geniet je altijd van het beste dat Maleisië te bieden heeft. Echt een aanrader die eigenlijk niet mag ontbreken in je (kook)boekenkast als je van lekker eten houdt.

Auteur: Norman Musa | ISBN: 9789464043488 | Pagina’s: 208 | Prijs: € 29,99

Cafe Marseille, haven kookboek van een stuurloze scheepskok
Cafe Marseille, haven kookboek van een stuurloze scheepskok

Café Marseille, niet zomaar een kookboek

De titel dekt misschien niet de lading als je het kookboek ‘Cafe Marseille‘ voor de eerste keer in je handen hebt. Het is misschien wel een ode aan de underdog met ruige smaken en avonturen op zee. In dit bijzondere kookboek neemt Derk Jan “DJ” Wooldrik je mee op een culinaire en persoonlijke reis door acht havensteden, vol verhalen, geuren en smaken die hij als scheepskok opdeed. Het is beslist geen standaard kookboek met netjes geordende recepten en gelikte foto’s maar eerder een ruige, muzikale ode aan iedereen die durft te dromen, dwalen en ontdekken.

Misschien wel meer een reisverhaal als kookboek

In Café Marseille gaat het beslist niet alleen om de gerechten; het gaat om de mensen die je tegenkomt, de muziek die je hoort en de chaos waarin je je onderdompelt. Wooldrik beschrijft hoe hij als zestienjarige punker de grote vaart opging en daar zijn passie voor koken ontdekte. Zijn ervaringen als scheepskok, waar de zee en de haven altijd op de achtergrond ruisten, hebben geleid tot een mix van gerechten en verhalen.

Het boek verkent acht verschillende havensteden – stuk voor stuk plekken waar culturen samenkomen, net als in de keuken van DJ. Of je nu in Marseille, Rotterdam of een verafgelegen Aziatische haven bent, elke stad heeft zijn eigen karakter, invloeden en inwoners. In het boek proef je de rauwe energie van de kades, de geur van vers gevangen vis, de hitte van een flamboyante wok, maar ook de melancholie van afscheid nemen en verder trekken.

Een ware hommage aan de outsiders en outcasts

Derk Jan Wooldrik benadrukt dat Café Marseille vooral bedoeld is als een hommage aan de outsiders en outcasts – mensen die niet altijd in het perfecte plaatje passen, maar wel de meest interessante en intense levens leiden. In die zin vertelt het boek meer over levenslust en persoonlijke vrijheid dan over exacte kooktechnieken. Het motto lijkt te zijn: ‘Laat je verwachtingen varen en laat je zintuigen de weg wijzen.’ Precies die onbevangenheid maakt het boek juist prikkelend voor iedereen die openstaat voor avontuur.

Het is tekenend voor zijn stijl dat hij de muziek in zijn café minstens zo belangrijk vindt als de gerechten die hij serveert. Zowel in zijn eetcafé Marseille aan de Westkruiskade in Rotterdam als in dit boek hoor je bijna de soundtrack van punk, rock, of juist zwoele wereldmuziek op de achtergrond. Het versterkt in ieder geval de sfeer van de ruige Zuid-Franse bistrokeuken, waar een simpele bouillabaisse net zo’n verhaal kan vertellen als een verfijnd visgerecht.

Van kade tot keukentafel

Hoewel er wel degelijk recepten in het boek te vinden zijn, denk aan gerechten die je in een klein havenrestaurantje tegenkomt: vissoepen of stevige stoofpotjes, maar ook broodjes die net wat anders zijn en snacks die prima passen bij een glas wijn of bier. Derk Jan zijn passie voor smaken lees je terug in elk gerecht, maar zijn drang naar vrijheid en het onbekende is misschien wel het hoofdingrediënt.

Café Marseille is een aanrader voor iedereen die houdt van kookboeken met een rauw randje – en dan niet alleen door de kruidenmix. Het is een boek dat je uitnodigt om je eigen pad te volgen, om onbekende ingrediënten te omarmen en om te proosten op een leven vol “smaakvolle chaos”. Verwacht geen keurig gesorteerde menukaarten of lijsten met exacte bereidingswijzen, maar eerder een scheepslogboek boordevol anekdotes, muziek, geurige stoofpotten en herinneringen aan verre havens en met ongetemd kookplezier. Het is is zoals de titel van dit artikel zegt: Een kookboek wat het verschil kan maken.

Auteur: Derk Jan ‘DJ’ Wooldrik | ISBN: 9789048863396 | Pagina’s: 240 | Prijs: € 35,00

Headerfoto: (c) en eigendom: Café Marseille

The Curry Guy kiest voor kIp, pittig lekker
The Curry Guy kiest voor kIp, pittig lekker

The Curry Guy Kip, de titel zegt genoeg

Kip met curry lijkt een inkopper, maar ‘The Curry Guy Kip‘ gaat verder waar andere kookboeken over kipgerechten stoppen. Want wees eerlijk, wie is er niet gek op pittige kipgerechten? Kip is wereldwijd een van de meest populaire vleessoorten; je kunt het bakken, stoven, grillen, pocheren, frituren of bereiden op de barbecue.

In The Curry Guy Kip vind je echt een breed aanbod aan recepten, van Indiase snacks en stoofgerechten tot Zuidoost-Aziatische klassiekers en street food-favorieten. Of je nu gaat voor gegrilde spiesjes, een pittige vindaloo of liever aan de slag gaat met sandwiches als báhn mì, dit boek laat zien hoe je kip op talloze manieren kunt bereiden. Je ontdekt bijvoorbeeld hoe je met een karahi (een traditionele ronde kookpot) echte straatvoeding uit India in je eigen keuken kunt nabootsen. En eigenlijk nog eens reuze eenvoudig ook.

Snacks en voorgerechten:  kipsamosa uit Punjab of kip in pandanblad.

Het is moeilijk kiezen wat je als eerste gaat klaarmaken want wat dacht je van klassieke curry’s & stoofgerechten waaronder kip korma karahi en kip vindaloo uit Goa. Nooit gedacht dat ik die nog eens ging maken. Of deze BBQ-gerechten: khagzi kebab en tal van gemarineerde kipvarianten die je buiten kunt bereiden.

Voor de liefhebbers van sandwiches vind je gerechten als keema pav of báhn mì, ideaal voor een snelle, maar smaakvolle lunch. Gewoon klaarmaken, daarna komen ze vanzelf op je lijstje te staan met ‘die gaan we vaker maken’.

Curry’s zijn natuurlijk niet compleet zonder een verfrissende chutney of een goede rijst- of broodvariatie. In dit boek vind je daarom ook zelfgemaakte chutneys, zoals een groene peper-korianderdip of  Thaise komkommersalade en raita voor een frisse bite. Verder staan er recepten in voor het maken van verschillende flatbreads: naan, paratha en zelfs de flinterdunne rumali roti. Dankzij overzichtelijke icoontjes zie je in één oogopslag of een gerecht glutenvrij is, van de barbecue komt of juist wat meer bereidingstijd nodig heeft.

Wie is die Curry Guy eigenlijk?

‘The Curry Guy’ is het pseudoniem van Dan Toombs, die al jaren experimenteert met Indiase en Zuidoost-Aziatische smaken. Eerder viel zijn Grand Curry Guy in de prijzen, en ook de daaropvolgende titels vonden gretig aftrek bij liefhebbers van kruidige en authentieke gerechten. Met The Curry Guy Kip duikt Dan Toombs dieper in de wereld van kip, een vleessoort die volgens hem ideaal is om te combineren met uiteenlopende smaakmakers.

Met The Curry Guy Kip haal je een complete gids in huis voor iedereen die zijn culinaire horizon wil verbreden met kruidige, verrassende kipgerechten. Geurige maaltijden die smaken naar meer.

Auteur: Dan Toombs | ISBN: 9789461433275 | Pagina’s: 176 | Prijs: € 24,95

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.