De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Wereldwijd werden er van reiskookboek meer dan 200.000 exemplaren verkocht. Met recht wordt het een bestseller genoemd. Het boek draagt dezelfde naam als de succesvolle restaurantketen in Londen waar het voor Shamil Thakrar en Kavi Thakrar allemaal begon. De moderne Indiase gerechten die in het restaurant geserveerd worden, leer je beter begrijpen door de reis in het boek naar het oude Bombay.
We weten dat Bombay inmiddels omgedoopt is tot Mumbai. Aangezien de schrijvers spreken over die eerste nemen we dat gewoon over. Eigenlijk is dit boek een lange ode aan de Indiase keuken en in het bijzonder de stad Bombay. Daarin heeft Dishoom een fijne balans gevonden tussen het zijn van een kook- en een reisboek, niet voor niets dat veel mensen er zo gecharmeerd van zijn.
Bollywood
De naam van het boek en de restaurantketen is op twee manieren te interpreteren. Wij lichten natuurlijk de meest geinige uit. Dat is namelijk dat ‘dishoom’ het geluidseffect is dat je normaal in Bollywoodfilms hoort als er een gevecht is en er worden rake klappen uitgedeeld. Zeg maar de ‘Bang’, ‘Pow’ of ‘Klabam’ in de hele oude Batman tv-serie.
Bombay
Door de eeuwen heen is Bombay een smeltkroes geworden van allerlei culturen en zodoende ook allerlei internationale keukens. Iraanse, Europese en andere Midden-Oosterse invloeden zorgen daar voor allerlei bijzondere en unieke smaakcombinaties in gerechten. Dishoom leidt de lezer als het ware een dag rond in de stad van zonsopkomst tot zonsondergang.
Indiase Ottolenghi
In Britse media wordt Dishoom omschreven als Indiaas op zijn Ottolenghi’s en daar overdrijven ze niks mee. Het boek is chronologisch opgedeeld als hoe een dag verloopt, dus van: ontbijt, ochtendsnacks, lunch, middagdranken, middagsnacks, avondeten (opgedeeld in eerste, tweede en derde diner) om afgesloten te worden met desserts en alcoholische dranken voor in de avond.
Daarnaast is het ook een reisgids die je allerlei fantastische tips voor adressen en plekken geeft om eens te bezoeken. Die plekken zijn dan weer de inspiratie voor specifieke recepten die eraan gekoppeld zijn. De foto’s in het boek van de gerechten, maar zeker ook van het oude Bombay en huidige Mumbai bieden je een prachtige beeld van de essentie van de stad. Daarbij komt nog eens dat je tijdens het lezen echt op ieder moment gereed bent om je koffers te pakken.
Dishoom | Shamil Thakrar en Kavi Thakrar | ISBN: 9789021577227 | 400 pagina’s | €34,99
Verder lezen over Koken
Tipt08.01.2025
Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren
Lifestyle19.12.2024
5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven
Proeft04.12.2024
HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit
Gadgets15.11.2024
HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken
Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten
Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer
Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereldRecepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Verder lezen over Kookboeken
Recepten02.12.2024
Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer
Recepten29.07.2024
Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad
Gadgets18.03.2024
De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia
Gezond26.12.2023
Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af
Nieuws20.11.2022
Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar
Nieuws14.10.2022
Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten
Drinks29.11.2021
High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten
Nieuws28.10.2021