Tipt09.09.2020

Puur & Makkelijk leert je om minder voedsel te verspillen


Kookboeken van een kookwinkel uit een ander werelddeel zijn niet snel echt boeiend om te delen. Toch maken we voor het nieuwe kookboek Puur & Makkelijk geschreven door het Australisch echtpaar James Grant en Alex Eliott-Howery een uitzondering.

Twaalf jaar geleden openden zij een café in Sydney genaamd Cornersmith. Dat groeide in de jaren daarna uit tot een succes en Cornersmith groeide uit tot een van de meest prominente duurzame zaken van de stad. Want het hele idee van het café is om geen voedsel te verspillen, vandaar dat ze ook allerlei soorten pickles zijn gaan ontwikkelen.

Seizoensrecepten

Zelf ben ik er in 2016 binnengelopen omdat ik nieuwsgierig was geworden en je er natuurlijk gewoon een goede kop koffie en lunch kan krijgen. Vandaar dat toen ik Puur & Makkelijk tegenkwam ik er wel iets mee moest doen. Want het kookboek staat vol seizoensgerechten van lokale ingrediënten.

Dat laatste klinkt misschien als een lastig iets, maar uiteindelijk zijn de ‘lokale’ ingrediënten overwegend ingrediënten die we in Nederland ook zo goed als dagelijks gebruiken. De nadruk ligt wat meer op groenten en fruit en wat voor bijzondere gerechten je ermee kan maken. De schrijvers experimenteren graag met bijzondere combinaties en kleuren in hun gerechten en dat zie je in het kookboek ook terug.

Inmaken

Waar ze bij Cornersmith in uitblinken is het inmaken van allerlei soorten groenten om er van alles mee te maken. Dat komt natuurlijk ook terug in Puur & Makkelijk en je leert de handigste conserveringstechnieken om dit zelf ook meester te worden. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is tijd en glazen potten. Sowieso zijn het handige technieken om jezelf aan te leren om de voedselverspilling weer wat te verminderen.

Puur & Makkelijk | Alex Eliott-Howery & James Grant | 272 pagina’s | ISBN: 9789461432384 | Prijs: €25,95

<em>(Cover Puur & Makkelijk)<\/em>
(Cover Puur & Makkelijk)
Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Kookboeken

Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer

Heerlijke recepten voor doordeweeks, of juist gerechten voor de luxe periode van de kerstdagen: in deze editie van Lekker Lezen gaan we naar Maleisie en kijken we uit naar de kerst.

Recepten02.12.2024

Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

Soms kom je een kookboek tegen dat direct je aandacht trekt. De Syrische keuken van Imad doet dat zeker want hoeveel weten we eigenlijk over het land en zijn culinaire tradities. De Syrische keuken is rijk en gevarieerd,...

Recepten29.07.2024

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Een Spaanse kookbijbel, dat klinkt als de ultieme referentiebron voor alle overheerlijke gerechten die het land ons te bieden heeft. De Spaanse keuken staat immers bekend om zijn diversiteit, rijke smaken en gebruik van...

Gadgets18.03.2024

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Dieettrends en afvallen zijn voor heel veel mensen een jaarlijks terugkerend fenomeen. Eigenlijk gaat het vaak geeneens om de inhoud maar om de perceptie dat je nu een dieet hebt gevonden dat echt gaat werken. Meestal zi...

Gezond26.12.2023

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Een zeskoppige vakjury heeft uit 54 inzendingen kookboek Java van Maureen Tan verkozen als het Food and Friends Kookboek van het Jaar 2022. Het platform houdt een onafhankelijke verkiezing die bestaat uit een vakjury- en...

Nieuws20.11.2022

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten

Al een paar jaar zamelt botanisch bierbrouwer Lowlander na kerst kerstbomen in om een bijzonder winterbier mee te brouwen. In navolging van Scandinavië, waar al decennialang met sparrennaalden wordt gekookt, omarmt het...

Nieuws14.10.2022

Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten

High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten

Een van de bekendste coffeeshopketens in Amsterdam, The Bulldog, heeft de krachten gebundeld met High Cuisine om het eerste cocktailboek gevuld met alcoholvrije psychoactieve recepten te maken: High Cocktails. Chefs Noah...

Drinks29.11.2021

High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten

Deze zes boeken zijn in de running voor de titel ‘Kookboek van het Jaar’

Het culinair platform Food and Friends organiseert dit jaar de onafhankelijke verkiezing voor het ‘Kookboek van het Jaar’ voor Nederland en België. Een vijfkoppige vakjury heeft uit 61 uitzendingen zes kookboeken ge...

Nieuws28.10.2021

Deze zes boeken zijn in de running voor de titel ‘Kookboek van het Jaar’