Tipt03.07.2020

Ruige Kost: een zanger en een chef jammen in de keuken


Het zijn twee goede vrienden. De een is frontman van de band Bløf, de ander is chef-kok van restaurant De Kromme Watergang. Wat ze delen is de liefde voor eten én hun Zeeland. Samen hebben ze het kookboek Ruige Kost geschreven dat focust op hun favoriete streetfood.

In het Zeeuwse Middelburg hebben Paskal Jakobsen en Edwin Vinke al samen het restaurant Hard&Ziel waar streetfood van over de hele wereld met een vleugje Zeeland wordt geserveerd. Hoewel het restaurant een enorm negatieve recensie kregen van de culinair recensent van de Volkskrant, heeft dat hun passie en liefde voor eten niet aangepast.

Ruige Kost

Het kookboek Ruige Kost is de plek waar Jakobsen en Vinke elkaar vinden aan de hand van hun favoriete en meest succesvolle gerechten. Vinke krijgt extra inspiratie door de muzikaliteit van zijn partner en Jakobsen leert de gerechten proeven en beleven door de ogen van een topchef.

Jakobsen over waarom hij blij is met het kookboek: “Vaak denk ik bij een prachtig bord in een goed restaurant: dat kan ik nooit. Toch zie ik dan een uitdaging en blijf ik proberen. Vaak genoeg verras ik mezelf dan weer, met een goed uitgevoerd recept uit een kookboek of door te experimenteren. Bijna iedereen kan koken. Het is als met zo veel dingen: gewoon doen!”

De rode draad in het boek is de streetfood van over de hele wereld waarbij gerechten en ingrediënten ook geïnspireerd zijn door Zeeland. Zelf geven ze aan dat de ingrediëntenlijst van hun boek bestaat uit:

  • 1 dosis gezond verstand;
  • 1 keuken met goed materiaal;
  • 1 dosis rust en geduld;
  • 1 hulpje voor de afwas;
  • 1 goed glas wijn (2,3 of 4 ook mogelijk);
  • 1 box met goede muziek;
  • 1 of meerdere eters;
  • 1 slager, vis-, schelpjesboer en toko.

Statler & Waldorf

Het boek is opgedeeld in de hoofdstukken: Sauzen, bites, vega, vis, vlees en desserts. Heel prettig is dat het boek opent met sauzen. Je leert hoe je een standaard mayonaise maakt en ook allerlei varianten hierop, maar ook hoe je de legendarische Fabersaus of een Salsa rojo maakt.

Iedere pagina in het boek is deel van een dialoog tussen Jakobsen en Vinke en die dynamiek maakt het naast een leerzaam, interessant en honger-opwekkend kookboek ook gewoon prettig om in te bladeren en te lezen. Je leert het tweetal zo beter kennen en de dynamiek laat zich op sommige bladzijdes kenmerken als dezelfde tussen Statler en Waldorf van The Muppets. En dat is een compliment!

Ruige Kost | Paskal Jakobsen & Edwin Vinke | 224 pagina’s | ISBN: 9789048853854 | €25,-

<em>(Afbeelding: Cover Ruige Kost)<\/em>
(Afbeelding: Cover Ruige Kost)

(Afbeeldingen bij dit artikel © Pieter D’Hoop)

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Kookboeken

Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer

Heerlijke recepten voor doordeweeks, of juist gerechten voor de luxe periode van de kerstdagen: in deze editie van Lekker Lezen gaan we naar Maleisie en kijken we uit naar de kerst.

Recepten02.12.2024

Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

Soms kom je een kookboek tegen dat direct je aandacht trekt. De Syrische keuken van Imad doet dat zeker want hoeveel weten we eigenlijk over het land en zijn culinaire tradities. De Syrische keuken is rijk en gevarieerd,...

Recepten29.07.2024

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Een Spaanse kookbijbel, dat klinkt als de ultieme referentiebron voor alle overheerlijke gerechten die het land ons te bieden heeft. De Spaanse keuken staat immers bekend om zijn diversiteit, rijke smaken en gebruik van...

Gadgets18.03.2024

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Dieettrends en afvallen zijn voor heel veel mensen een jaarlijks terugkerend fenomeen. Eigenlijk gaat het vaak geeneens om de inhoud maar om de perceptie dat je nu een dieet hebt gevonden dat echt gaat werken. Meestal zi...

Gezond26.12.2023

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Een zeskoppige vakjury heeft uit 54 inzendingen kookboek Java van Maureen Tan verkozen als het Food and Friends Kookboek van het Jaar 2022. Het platform houdt een onafhankelijke verkiezing die bestaat uit een vakjury- en...

Nieuws20.11.2022

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten

Al een paar jaar zamelt botanisch bierbrouwer Lowlander na kerst kerstbomen in om een bijzonder winterbier mee te brouwen. In navolging van Scandinavië, waar al decennialang met sparrennaalden wordt gekookt, omarmt het...

Nieuws14.10.2022

Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten

High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten

Een van de bekendste coffeeshopketens in Amsterdam, The Bulldog, heeft de krachten gebundeld met High Cuisine om het eerste cocktailboek gevuld met alcoholvrije psychoactieve recepten te maken: High Cocktails. Chefs Noah...

Drinks29.11.2021

High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten

Deze zes boeken zijn in de running voor de titel ‘Kookboek van het Jaar’

Het culinair platform Food and Friends organiseert dit jaar de onafhankelijke verkiezing voor het ‘Kookboek van het Jaar’ voor Nederland en België. Een vijfkoppige vakjury heeft uit 61 uitzendingen zes kookboeken ge...

Nieuws28.10.2021

Deze zes boeken zijn in de running voor de titel ‘Kookboek van het Jaar’