De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Aangezien ik de eerste week van juni jarig ben, heb ik proefondervindelijk vast kunnen stellen dat er een ongeschreven regel is dat het kwik dan ook gelijk boven de 20 graden stijgt. Naast genieten van zon, zee, strand, picknicken en het terras zijn op veel plekken dit weekend de barbecues alweer aangegaan. Dit jaar gaat het jaar worden van meer groenten grillen op de barbecue, daarom een top 10 met groenten die perfect zijn om te grillen.
Het belangrijkste als je groenten wil grillen op de barbecue is om die zo schoon mogelijk te hebben en om te zorgen dat niets gaat plakken om het rooster in te smeren met olie. Als je wat kleinere groenten hebt is het handig om ze te verpakken in aluminiumfolie of anders in een vuurvaste schaal te doen.
10 ideale groenten voor op de barbecue
Dit jaar komen er veel nieuwe barbecue-kookboeken uit waar groenten een voorname rol in spelen. Voor de meeste gerechten gaat het verder dan maïs met boter of gepofte aardappelen. Met een simpele marinade en wat smaakvolle kruiden maak je van de meeste (harde) groenten een winnaar op de barbecue.
#1 Avocado
Om gelijk af te trappen met wat controverse is de eerste ‘groente’ in deze lijst de avocado. We weten allemaal dat het fruit is, maar de avocado hoort gewoon in deze lijst. Als je een avocado halveert, de pit eruit floept en daarna bestrijkt met wat olie, dan hoeft-ie maar 2 tot 3 minuten op de barbecue nodig. Ideaal als side voor een Mexicaanse bbq of als je een goed recept hebt om avocado’s te vullen.
#2 Maïs
Maïs op de barbecue is natuurlijk een all-time klassieker. De beste manier is nog altijd om ze in de kolf te grillen. Doe er iets van boter overheen en leg ze op een hoog vuur, draai om de 5 minuten en na ongeveer een kwartier heb je de ideale gegrilde maïskolf. De kolf is dan helemaal verkoold en de maïs heeft een felle kleur. Laat een paar minuutjes afkoelen en daarna is het pellen en genieten geblazen.
#3 Paprika
Als je nog een salade wil maken bij je barbecuegerechten, dan is het altijd een goed idee om wat paprika’s op de bbq te leggen. Ze krijgen dan een heerlijke knapperige textuur en een lichtzoete smaak. Daarvoor moeten ze op middelhoog vuur zo’n vijf tot 10 minuten op het rooster liggen totdat ze verkoold zijn en knapperig zijn geworden.
#4 Asperges
De voorkeur voor op de barbecue gaat echt wel uit naar groene asperges. De langwerpige groenten zijn natuurlijk ideaal om door het rooster heen te vallen, dus leg ze of op een kookplaatje of een kwartslag gedraaid. Als je ze eerst in olie doet en daarna op middelhoog vuur legt, dan zijn ze binnen een paar minuutjes klaar. Handigste is om ze een of twee keer om te draaien. Als ze klaar zijn even met een scheutje citroen en een snufje zout aanmaken.
#5 Tomaten
Als je een mooie steak op de barbecue legt, dan is het altijd fijn om wat kleine bijgerechten te hebben. Een favoriet is dan gewoon een trosje tomaten. Je hoeft ze alleen te bestrijken met wat olie en dan aan het stokje op de barbecue te leggen. Na zo’n vijf tot zes minuten beginnen ze wat blaren te krijgen en zijn ze klaar.
#6 Bloemkool
Door de Midden-Oosterse keuken zijn heel veel mensen hele bloemkolen in de oven gaan zetten de afgelopen jaren. Met een beetje olie of een goede marinade op oliebasis is zoiets ook voor elkaar te krijgen op de barbecue. Je moet hem dan wel even in dikke plakken snijden. Die leg je dan zo’n 5 minuten per kant (of tot hij gaar is) op de barbecue. Helemaal lekker met een salsa verde of een blauwe kaassaus.
#7 Spruitjes
Als je spruitjes verkeerd klaarmaakt, dan tekenen ze je voor het leven. Het gaat dan best lang duren voordat je ze echt gaat waarderen. Maar als je spruitjes doormidden snijdt en ze daarna aan een spies rijgt en besprenkelt met wat olie ben je al op de helft. Als je ze dan op middelhoog vuur per kant zo’n 5 minuten grilt, dan heb je na 10 minuten fantastische spruiten.
#8 Romaine sla
Na spruitjes is dit misschien een volgende groente die je niet snel op de barbecue zou leggen, toch is het de moeite waard. Romaine sla is dé sla waar een echte Caesarsalade mee wordt gemaakt. Als je een krop romaine doormidden snijdt, op het rooster legt en na twee minuten even omdraait voor nog eens twee minuten, dan krijg je de ideale sla voor in een salade te combineren met gegrilde kip.
#9 Champignons
Champignons zijn naast maïs en paprika’s waarschijnlijk de groenten die men gewend is om op de barbecue te leggen. Kleine champignons zijn ideaal om aan een spies te rijgen nadat je ze gemarineerd hebt. Grotere paddenstoelen kunnen direct op het rooster gelegd worden. Een Portobello heeft ongeveer 20 minuten nodig en kleinere champignons hebben natuurlijk minder tijd nodig. Goed opletten: als ze een mooie bruine kleur hebben en zacht zijn geworden, dan zijn ze klaar om gegeten te worden.
#10 Aubergine
Een andere vlezige groente die het goed doet op de barbecue is de aubergine. Als je ze in dikke plakken snijdt en van tevoren even in een klein uurtje in een zoute marinade laat staan, dan krijg je een ideale groente voor op de barbecue. Voor je ze erop legt is het verstandig om ze even te bestrijken met wat olie en daarna duurt het ongeveer 4 tot 5 minuten aan iedere kant om ze perfect te krijgen.
Verder lezen over BBQ

Food20.05.2024
Deze nieuwe postzegel ruikt naar versgebakken stokbrood

Food28.06.2023
Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Food21.01.2023
Er komt een winterbarbecuefestival op een eiland in Nederland

Food31.10.2022
Vier Halloween met een gezellige Big Green Egg-barbecue!

Lifestyle15.04.2022
Boretti opent bbq-seizoen met introductie nieuwe lijnen barbecues en buitenkeukens

Drinks10.12.2021
Advies van Talisker: ga voor avontuurlijke feestdagen en steek de bbq aan!

Food11.08.2021
BBQ-alarm! Met deze tips ben jij altijd klaar om buitengewoon te grillen

Food23.07.2021
Met de BBQ-box van HelloFresh vier je de zomer met een geheel verzorgde barbecue
Verder lezen over Groente

Gezond09.12.2024
Koolhydraatarm eten: Een gids voor een gezondere levensstijl

Gezond14.11.2024
Oma’s Soep lanceert Oma’s maaltijd aan huis
Versbereide maaltijden om eenzaamheid te bestrijden
Recepten08.04.2024
Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg

Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Tipt13.06.2023
Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Nieuws23.02.2023
Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen

Food05.01.2023
Zo krijg je de geur van knoflook van je handen

Nieuws20.09.2022
Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten
Verder lezen over Koken

Tipt08.01.2025
Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Lifestyle19.12.2024
5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Proeft04.12.2024
HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Gadgets15.11.2024
HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereld
Recepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Verder lezen over Zomer

Drinks14.06.2023
De Kalimotxo (of Calimocho) is een ideale zomercocktail met rode wijn

Drinks07.06.2023
Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen

Hotspots30.05.2023
Drie fijne terrassen in Amsterdam om op een zonnige dag lekker de boel de boel te laten

Drinks19.05.2023
Nespresso raakt in de zomerse sferen met nieuwe Californian Dream-collectie

Food03.04.2023
Free Cone Day: Gratis Ben & Jerry’s ijs in Rotterdam op maandag 3 april

Food15.03.2023
Magnum lanceert twee nieuwe smaken: Double Starchaser & Double Sunlover

Hotspots08.01.2023
Bonaire: Dit zijn de hotspots voor eten en drinken op het eiland

Hotspots27.12.2022