Lifestyle29.11.2019

In de winter buiten koken op hout


De meteorologische winter is officieel van start. Dat is voor iedereen die de afgelopen dagen buiten is geweest ook al heel erg te merken. Temperaturen liggen ’s nachts en ’s ochtends rond het vriespunt en er staat een snerpend koude wind. Het perfecte moment om eens te kijken hoe je in de winter op open vuur kookt.

Eigenlijk heb je met dit weer twee goede opties om voedsel buiten klaar te maken. Of je maakt een vuurplaats waar je een rooster op kan plaatsen om voedsel op te garen. Mocht je geen grote tuin hebben, dan is dit niet bepaald de handigste optie. De meest logische oplossing is dan een barbecue met een deksel, zoals verschillende modellen van Weber en The Big Green Egg.

Kolen of briketten?

Voor een fikkie te stoken met een barbecue heb je eigenlijk alleen de keuze uit houtskool of houtbriketten. De eerste optie gebruik je vooral bij vlakke barbecues met weinig tot geen luchttoevoer. Kolen branden makkelijker dan briketten.

Houtbriketten zien er door de bolvorm heel duidelijk niet meer uit als een restproducten van hout. Toch zijn ze gemaakt van een mix van houtskoolresten en maïsmail. Ze zijn uitermate geschikt voor gebruik in de eerder genoemde kogelbarbecues. Ze hebben ongeveer een half uur nodig om warm te worden, maar branden dan wel langer en ze houden de hitte beter vast. Zodoende zijn barbecues met briketten in ideaal om gerechten op klaar te maken die een hogere temperatuur of langere bereidingstijd nodig hebben.

Hulpmiddelen

Ga je niet aan de slag met een kogelbarbecue, maar ga je toch een beetje stunten met open vuur. Denk dan eens aan handige pannen om te gebruiken op het houtvuur. Veel pannenfabrikanten hebben een ‘Dutch Oven’ in het assortiment, dat is een ideale gietijzeren pan om mee te koken op open vuur. Zeker als je van stoofpotjes of gerechten houdt die even moeten pruttelen.

Wil je vooral een kleine gimmick pan hebben voor een snack of een soort van dessert, tik dan een popcornpan op de kop. Je doet wat olie op de bodem van de pan, gooit er wat maïskorrels bij en de pan op het vuur (mét deksel natuurlijk). Paar keer schudden om aanbranden te voorkomen en binnen een mum van tijd schiet de popcorn je om de oren!

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over BBQ

​Deze nieuwe postzegel ruikt naar versgebakken stokbrood

Mis je de geur van versgebakken stokbrood, dan kun je natuurlijk zelf de oven aanslingeren. Maar er is nu een nieuwe manier om je zintuigen toch even te prikkelen: een postzegel die naar baguettes ruikt. Het wordt uitgeg...

Food20.05.2024

​Deze nieuwe postzegel ruikt naar versgebakken stokbrood

​Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Wagyuvlees is een wat duurdere vleessoort en dat heeft er alles mee te maken dat het rund waarvan dit vlees wordt gemaakt aan zeer strenge regels moet voldoen. Deze runderen zijn een speciaal, Japans ras dat enige tijd z...

Food28.06.2023

​Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Er komt een winterbarbecuefestival op een eiland in Nederland

Whiskymerk Higland Park organiseert op zaterdag 11 februari het eerste winterbarbecuefestival in Nederland. En wel op een unieke locatie: het eiland Tiengemeten in de buurt van Rotterdam. Deze locatie is een knipoog naar...

Food21.01.2023

Er komt een winterbarbecuefestival op een eiland in Nederland

Vier Halloween met een gezellige Big Green Egg-barbecue!

Halloween raakt steeds meer ingeburgerd in ons land. Een groot deel van het feest speelt zich ’s avonds buiten af, waar kinderen verkleed op jacht gaan naar snoep. Als je toch al buiten bent, waarom er dan niet een ext...

Food31.10.2022

Vier Halloween met een gezellige Big Green Egg-barbecue!

Boretti opent bbq-seizoen met introductie nieuwe lijnen barbecues en buitenkeukens

Het Italiaanse merk Boretti ken je misschien wel van de keukenapparatuur, maar het bedrijf maakt ook barbecues en buitenkeukens. Vorige week vrijdag introduceerde Boretti tijdens een event bij Capital C in Amsterdam twee...

Lifestyle15.04.2022

Boretti opent bbq-seizoen met introductie nieuwe lijnen barbecues en buitenkeukens

Advies van Talisker: ga voor avontuurlijke feestdagen en steek de bbq aan!

De kerstdagen gaan dit jaar voor het tweede jaar op rij anders verlopen dan anders. Om het zo ‘normaal’ mogelijk te houden worden er evengoed uitgebreide kerstdiners gepland, dinerboxen gekocht en is er gewoon op de...

Drinks10.12.2021

Advies van Talisker: ga voor avontuurlijke feestdagen en steek de bbq aan!

BBQ-alarm! Met deze tips ben jij altijd klaar om buitengewoon te grillen

Het is de afgelopen weken qua weer alles behalve een echte zomer geweest, maar ons doorzettingsvermogen wordt beloond: de zomer is qua temperatuur én zon vanaf vandaag eindelijk weer terug! Hier op de (thuis)redactie wo...

Food11.08.2021

BBQ-alarm! Met deze tips ben jij altijd klaar om buitengewoon te grillen

Met de BBQ-box van HelloFresh vier je de zomer met een geheel verzorgde barbecue

Maaltijdboxleverancier HelloFresh weet altijd wel goed om de seizoenen in te spelen met speciale boxen, zoals eerder de Borrelbox. Nu de zomer in volle gang is biedt het bedrijf als extraatje bij je bestelde maaltijdbox(...

Food23.07.2021

Met de BBQ-box van HelloFresh vier je de zomer met een geheel verzorgde barbecue

Verder lezen over Koken

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Wie een kok aan huis huurt, ervaart niet zomaar een maaltijd, maar een culinaire belevenis op maat. Je ervaart een diner van restaurantkwaliteit, maar dan wel in het comfort van je eigen huis. Wat je eet, mag je geheel zelf bepalen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een bepaalde keuken, of juist de voorkeur geven aan volledig vegan eten. Het kan verschillen van verfijnde gerechten tot hele creatieve presentaties, allemaal afgestemd op jouw wensen. In deze tekst bespreken we daarom populaire menu-opties en thema’s waar jij je door kan laten inspireren.

Tipt08.01.2025

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Je houdt van eten, dus je spendeert veel tijd in je keuken. Kokkerellen, foto’s van je kookkunsten maken of gewoon de koelkast plunderen nadat je bent uitgeweest. Wil je je keuken een nieuwe look geven, maar wil je niet meteen investeren in een nieuwe keuken?

Lifestyle19.12.2024

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Zeker als je de keuken induikt voor speciale gelegenheden, zoals kerst, is het ideaal als je zelf niet hoeft na te denken over een uitgebreid diner. Een beetje van jezelf en een beetje van Hello Fresh.

Proeft04.12.2024

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

HexClad is een merk dat hard op weg is de kookwereld te veroveren door een meer innovatieve benadering van pannen die de voordelen van roestvrij staal en anti-aanbaktechnologie te combineren.

Gadgets15.11.2024

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart