De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Een paar dagen geleden deelden schreven we een artikel over het nieuwe kookboek van barbecuevirtuoos Jord Althuizen: Smokey Goodness – Feast on Fire. Hierin staat het feestje van tijdens ieder seizoen voor iedere gelegenheid koken op vuur centraal. Dat dit een feestje is illustreert het bijzonder smaakvolle brunchgerecht Flaming Vitello Tonnato met verve.
Vitello Tonnato is een klassiek Italiaans gerecht met kalfsvlees en tonijn in de hoofdrol. Zoals vaak in de keuken geldt: je moet niet sollen met de klassiekers, behalve als je ze echt lekkerder maakt. En dat is Althuizen met dit rokerig recept helemaal gelukt. Het kalfsvlees wordt op de bbq gerookt en de tonijn gegrild waardoor het gehele gerecht een smakelijk bbq-accent krijgt én een bijzonder smaakvolle upgrade.
Flaming Vitello Tonnato
Nodig:
(voor 8 personen)
- 1 kalfsmuis (circa 1 kg)
- 2 el gele mosterd
- 8 el gehakte tijmblaadjes
- 4 knoflooktenen, fijngehakt 2 el steakpeper (zeer grof gemalen zwarte peper)
- 1 el grof zeezout
- 5 bosuien
- 5 kleine bospenen
- 500 g tonijnfilet, in repen van 4 x 4 cm
- 150 ml ansjovismayonaise
- 4 el kappertjes
- handje bladpeterselieblaadjes
- grof zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak
Tools:
- BBQ met deksel voor indirect en direct grillen
- beuken-, eiken- of hickoryhoutchunks (blokken rookhout van circa 5 x 5 cm)
- kwastje
- kernthermometer
- gietijzeren grillrooster
Maken:
Duur: voorbereiding 2 uur, bereiding 10 minuten
- Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 130 °C is bereikt. Schik de rookhoutchunks tussen de gloeiende kolen;
- Bestrijk de kalfsmuis met de gele mosterd, meng de tijmblaadjes met de knoflook, peper en het zout en bestrooi het vlees hiermee. Leg de kalfsmuis op het rooster van de BBQ en sluit de deksel. Rook de kalfsmuis 1-1,5 uur, tot hij een kerntemperatuur heeft bereikt van 52 °C. Laat het vlees afkoelen;
- Bouw ondertussen de BBQ om naar direct grillen met het gietijzeren grillrooster en stook hem op tot 250 °C. Gril de bosuien en bospenen rondom tot ze geroosterd en zacht zijn geworden en snijd ze in stukjes van 1,5 cm;
- Bestrooi de tonijnfilet met zout en peper, en gril hem rondom kort en heet; zorg dat alleen de buitenkant gaart en de binnenkant rauw blijft;
- Snijd met een scherp mes dunne plakken van de kalfsmuis en schik ze op een schaal;
- Snijd de tonijn in plakken van 1 cm dik en verdeel ze over het vlees. Schep de bosui en bospeen erop. Lepel de ansjovismayonaise over het geheel en werk af met de kappertjes en peterselieblaadjes;
- Breng op smaak met grof zeezout en een flinke draai van de pepermolen.
(Afbeeldingen bij dit artikel ©Remko Kraaijeveld)
Verder lezen over BBQ

Food20.05.2024
Deze nieuwe postzegel ruikt naar versgebakken stokbrood

Food28.06.2023
Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Food21.01.2023
Er komt een winterbarbecuefestival op een eiland in Nederland

Food31.10.2022
Vier Halloween met een gezellige Big Green Egg-barbecue!

Lifestyle15.04.2022
Boretti opent bbq-seizoen met introductie nieuwe lijnen barbecues en buitenkeukens

Drinks10.12.2021
Advies van Talisker: ga voor avontuurlijke feestdagen en steek de bbq aan!

Food11.08.2021
BBQ-alarm! Met deze tips ben jij altijd klaar om buitengewoon te grillen

Food23.07.2021
Met de BBQ-box van HelloFresh vier je de zomer met een geheel verzorgde barbecue
Verder lezen over Koken

Tipt08.01.2025
Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Lifestyle19.12.2024
5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Proeft04.12.2024
HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Gadgets15.11.2024
HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereld
Recepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Verder lezen over Kookboeken

Recepten02.12.2024
Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer

Recepten29.07.2024
Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

Gadgets18.03.2024
De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Gezond26.12.2023
Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Nieuws20.11.2022
Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Nieuws14.10.2022
Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten

Drinks29.11.2021
High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten

Nieuws28.10.2021