Recepten31.10.2020

Flaming Vitello Tonnato uit Feast on Fire


Een paar dagen geleden deelden schreven we een artikel over het nieuwe kookboek van barbecuevirtuoos Jord Althuizen: Smokey Goodness – Feast on Fire. Hierin staat het feestje van tijdens ieder seizoen voor iedere gelegenheid koken op vuur centraal. Dat dit een feestje is illustreert het bijzonder smaakvolle brunchgerecht Flaming Vitello Tonnato met verve.

Vitello Tonnato is een klassiek Italiaans gerecht met kalfsvlees en tonijn in de hoofdrol. Zoals vaak in de keuken geldt: je moet niet sollen met de klassiekers, behalve als je ze echt lekkerder maakt. En dat is Althuizen met dit rokerig recept helemaal gelukt. Het kalfsvlees wordt op de bbq gerookt en de tonijn gegrild waardoor het gehele gerecht een smakelijk bbq-accent krijgt én een bijzonder smaakvolle upgrade.

Flaming Vitello Tonnato

Nodig:

(voor 8 personen)

  • 1 kalfsmuis (circa 1 kg)
  • 2 el gele mosterd
  • 8 el gehakte tijmblaadjes
  • 4 knoflooktenen, fijngehakt 2 el steakpeper (zeer grof gemalen zwarte peper)
  • 1 el grof zeezout
  • 5 bosuien
  • 5 kleine bospenen
  • 500 g tonijnfilet, in repen van 4 x 4 cm
  • 150 ml ansjovismayonaise
  • 4 el kappertjes
  • handje bladpeterselieblaadjes
  • grof zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Tools:

  • BBQ met deksel voor indirect en direct grillen
  • beuken-, eiken- of hickoryhoutchunks (blokken rookhout van circa 5 x 5 cm)
  • kwastje
  • kernthermometer
  • gietijzeren grillrooster

Maken:

Duur: voorbereiding 2 uur, bereiding 10 minuten

  1. Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 130 °C is bereikt. Schik de rookhoutchunks tussen de gloeiende kolen;
  2. Bestrijk de kalfsmuis met de gele mosterd, meng de tijmblaadjes met de knoflook, peper en het zout en bestrooi het vlees hiermee. Leg de kalfsmuis op het rooster van de BBQ en sluit de deksel. Rook de kalfsmuis 1-1,5 uur, tot hij een kerntemperatuur heeft bereikt van 52 °C. Laat het vlees afkoelen;
  3. Bouw ondertussen de BBQ om naar direct grillen met het gietijzeren grillrooster en stook hem op tot 250 °C. Gril de bosuien en bospenen rondom tot ze geroosterd en zacht zijn geworden en snijd ze in stukjes van 1,5 cm;
  4. Bestrooi de tonijnfilet met zout en peper, en gril hem rondom kort en heet; zorg dat alleen de buitenkant gaart en de binnenkant rauw blijft;
  5. Snijd met een scherp mes dunne plakken van de kalfsmuis en schik ze op een schaal;
  6. Snijd de tonijn in plakken van 1 cm dik en verdeel ze over het vlees. Schep de bosui en bospeen erop. Lepel de ansjovismayonaise over het geheel en werk af met de kappertjes en peterselieblaadjes;
  7. Breng op smaak met grof zeezout en een flinke draai van de pepermolen.

(Afbeeldingen bij dit artikel ©Remko Kraaijeveld)

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over BBQ

​Deze nieuwe postzegel ruikt naar versgebakken stokbrood

Mis je de geur van versgebakken stokbrood, dan kun je natuurlijk zelf de oven aanslingeren. Maar er is nu een nieuwe manier om je zintuigen toch even te prikkelen: een postzegel die naar baguettes ruikt. Het wordt uitgeg...

Food20.05.2024

​Deze nieuwe postzegel ruikt naar versgebakken stokbrood

​Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Wagyuvlees is een wat duurdere vleessoort en dat heeft er alles mee te maken dat het rund waarvan dit vlees wordt gemaakt aan zeer strenge regels moet voldoen. Deze runderen zijn een speciaal, Japans ras dat enige tijd z...

Food28.06.2023

​Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Er komt een winterbarbecuefestival op een eiland in Nederland

Whiskymerk Higland Park organiseert op zaterdag 11 februari het eerste winterbarbecuefestival in Nederland. En wel op een unieke locatie: het eiland Tiengemeten in de buurt van Rotterdam. Deze locatie is een knipoog naar...

Food21.01.2023

Er komt een winterbarbecuefestival op een eiland in Nederland

Vier Halloween met een gezellige Big Green Egg-barbecue!

Halloween raakt steeds meer ingeburgerd in ons land. Een groot deel van het feest speelt zich ’s avonds buiten af, waar kinderen verkleed op jacht gaan naar snoep. Als je toch al buiten bent, waarom er dan niet een ext...

Food31.10.2022

Vier Halloween met een gezellige Big Green Egg-barbecue!

Boretti opent bbq-seizoen met introductie nieuwe lijnen barbecues en buitenkeukens

Het Italiaanse merk Boretti ken je misschien wel van de keukenapparatuur, maar het bedrijf maakt ook barbecues en buitenkeukens. Vorige week vrijdag introduceerde Boretti tijdens een event bij Capital C in Amsterdam twee...

Lifestyle15.04.2022

Boretti opent bbq-seizoen met introductie nieuwe lijnen barbecues en buitenkeukens

Advies van Talisker: ga voor avontuurlijke feestdagen en steek de bbq aan!

De kerstdagen gaan dit jaar voor het tweede jaar op rij anders verlopen dan anders. Om het zo ‘normaal’ mogelijk te houden worden er evengoed uitgebreide kerstdiners gepland, dinerboxen gekocht en is er gewoon op de...

Drinks10.12.2021

Advies van Talisker: ga voor avontuurlijke feestdagen en steek de bbq aan!

BBQ-alarm! Met deze tips ben jij altijd klaar om buitengewoon te grillen

Het is de afgelopen weken qua weer alles behalve een echte zomer geweest, maar ons doorzettingsvermogen wordt beloond: de zomer is qua temperatuur én zon vanaf vandaag eindelijk weer terug! Hier op de (thuis)redactie wo...

Food11.08.2021

BBQ-alarm! Met deze tips ben jij altijd klaar om buitengewoon te grillen

Met de BBQ-box van HelloFresh vier je de zomer met een geheel verzorgde barbecue

Maaltijdboxleverancier HelloFresh weet altijd wel goed om de seizoenen in te spelen met speciale boxen, zoals eerder de Borrelbox. Nu de zomer in volle gang is biedt het bedrijf als extraatje bij je bestelde maaltijdbox(...

Food23.07.2021

Met de BBQ-box van HelloFresh vier je de zomer met een geheel verzorgde barbecue

Verder lezen over Koken

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Wie een kok aan huis huurt, ervaart niet zomaar een maaltijd, maar een culinaire belevenis op maat. Je ervaart een diner van restaurantkwaliteit, maar dan wel in het comfort van je eigen huis. Wat je eet, mag je geheel zelf bepalen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een bepaalde keuken, of juist de voorkeur geven aan volledig vegan eten. Het kan verschillen van verfijnde gerechten tot hele creatieve presentaties, allemaal afgestemd op jouw wensen. In deze tekst bespreken we daarom populaire menu-opties en thema’s waar jij je door kan laten inspireren.

Tipt08.01.2025

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Je houdt van eten, dus je spendeert veel tijd in je keuken. Kokkerellen, foto’s van je kookkunsten maken of gewoon de koelkast plunderen nadat je bent uitgeweest. Wil je je keuken een nieuwe look geven, maar wil je niet meteen investeren in een nieuwe keuken?

Lifestyle19.12.2024

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Zeker als je de keuken induikt voor speciale gelegenheden, zoals kerst, is het ideaal als je zelf niet hoeft na te denken over een uitgebreid diner. Een beetje van jezelf en een beetje van Hello Fresh.

Proeft04.12.2024

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

HexClad is een merk dat hard op weg is de kookwereld te veroveren door een meer innovatieve benadering van pannen die de voordelen van roestvrij staal en anti-aanbaktechnologie te combineren.

Gadgets15.11.2024

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Verder lezen over Kookboeken

Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer

Heerlijke recepten voor doordeweeks, of juist gerechten voor de luxe periode van de kerstdagen: in deze editie van Lekker Lezen gaan we naar Maleisie en kijken we uit naar de kerst.

Recepten02.12.2024

Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

Soms kom je een kookboek tegen dat direct je aandacht trekt. De Syrische keuken van Imad doet dat zeker want hoeveel weten we eigenlijk over het land en zijn culinaire tradities. De Syrische keuken is rijk en gevarieerd,...

Recepten29.07.2024

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Een Spaanse kookbijbel, dat klinkt als de ultieme referentiebron voor alle overheerlijke gerechten die het land ons te bieden heeft. De Spaanse keuken staat immers bekend om zijn diversiteit, rijke smaken en gebruik van...

Gadgets18.03.2024

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Dieettrends en afvallen zijn voor heel veel mensen een jaarlijks terugkerend fenomeen. Eigenlijk gaat het vaak geeneens om de inhoud maar om de perceptie dat je nu een dieet hebt gevonden dat echt gaat werken. Meestal zi...

Gezond26.12.2023

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Een zeskoppige vakjury heeft uit 54 inzendingen kookboek Java van Maureen Tan verkozen als het Food and Friends Kookboek van het Jaar 2022. Het platform houdt een onafhankelijke verkiezing die bestaat uit een vakjury- en...

Nieuws20.11.2022

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten

Al een paar jaar zamelt botanisch bierbrouwer Lowlander na kerst kerstbomen in om een bijzonder winterbier mee te brouwen. In navolging van Scandinavië, waar al decennialang met sparrennaalden wordt gekookt, omarmt het...

Nieuws14.10.2022

Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten

High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten

Een van de bekendste coffeeshopketens in Amsterdam, The Bulldog, heeft de krachten gebundeld met High Cuisine om het eerste cocktailboek gevuld met alcoholvrije psychoactieve recepten te maken: High Cocktails. Chefs Noah...

Drinks29.11.2021

High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten

Deze zes boeken zijn in de running voor de titel ‘Kookboek van het Jaar’

Het culinair platform Food and Friends organiseert dit jaar de onafhankelijke verkiezing voor het ‘Kookboek van het Jaar’ voor Nederland en België. Een vijfkoppige vakjury heeft uit 61 uitzendingen zes kookboeken ge...

Nieuws28.10.2021

Deze zes boeken zijn in de running voor de titel ‘Kookboek van het Jaar’