De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Als voorproefje op het nieuwe njam! tv-programma De Zomerkeuken mocht ik twee weken geleden meedoen aan een cookalong van barbecueguru Jord Althuizen. Hij is in een van de afleveringen te zien en daarin maakt hij op de barbecue longhaas met chimichurri, maïs en een appeldessert. Tijdens de cookalong maakten we: Skirt steak, met maïs elotes, polentacake en een smokey chimichurri.
Bij een eerdere cookalong van Santa Maria deden we al iets tofs met maïs en Althuizen heeft tijdens zijn cookalong laten zien hoe je nog meer lekkers kan maken met maïs. De maïs elotes als bijgerecht waren zó lekker dat ik ze sinds dien al een paar keer heb gemaakt zonder gebruik te maken van de barbecue. Echt heerlijk!
Skirt steak met maïs elotes, polentacake en chimichurri
Na dit gerecht geproefd te hebben, hoort het echt gelijk bij mijn favorieten. Het lijken misschien een boel ingrediënten, maar het is allemaal zo makkelijk te maken en lever een heerlijk zomers gerechtje op dat heerlijk op smaak is.
Nodig:
(Voor vier personen)
Mais elotes:
- 2 verse maiskolven
- 1 el olijfolie
- zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- 25 g Parmezaanse kaas, fijngeraspt
- 2 lente-uitjes, in dunne ringen gesneden
- ¼ bos koriander, fijngehakt
- ½ verse jalapeñopeper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
- 1 knoflooktenen, fijngehakt
- zest en sap van ½ limoen
- ½ tl chilipoeder
Skirt steak:
- 4 Skirtbsteaks 200 g
- 50 ml Olijfolie
- Vers gemalen zwarte peper
- Zout
Polenta:
- 100 gram polenta
- 0.37 liter water
- 75 ml kippenbouillon
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 25 gram roomboter
- Peper
- zout
Smokey chimichurri
- 1 rode paprika
- 1 grote rode ui, fijngesnipperd
- 2 tomaten, ontveld, ontpit en in kleine blokjes gesneden
- 2 knoflooktenen, fijngehakt
- 2 el fijngehakte verse peterselie
- 1 tl fijngehakte verse oregano
- 2 el fijngehakte koriander
- 1 verse jalapeñopeper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl gerookte-paprikapoeder
- ½ tl gemalen komijn
- 150 ml olijfolie
- 1 sap van limoen
- zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Maken:
Polentacakes maken
- Zet een pan op met 1,2 liter water en voeg zout toe;
- Breng aan de kook en voeg de polenta toe;
- Meng goed tot een gladde pasta ontstaat;
- Voeg naar smaak kippenbouillon, Parmezaanse kaas, roomboter, peper en zout toe;
- Stort in een bak zodat de massa 2 cm hoog is;
- Plaats een andere bak erboven op en verzwaar deze met een gewicht;
- Plaats in de koeling tot volledig opgesteven (minimaal 4 uur);
- Snijd in rechthoeken van 5 cm bij 2 cm, dek af en bewaar.
Skirt steaks
- Haal de steaks een half uur voor je ze gaat bereiden uit de koeling.
- Bestrijk de steaks met olie bestrooi met zwarte peper en zout.
- Hak de overige ingrediënten fijn en meng met de olijfolie.
- Leg de steaks over de kolen en grill deze tot een temperatuur van 48 graden.
- Haal de steaks van het vuur en laat tussen de 5 en 10 minuten rusten.
Chimichurri
- Rooster de paprika op de BBQ totdat het vel zwartgeblakerd en het vruchtvlees zacht geworden is.
- Verwijder het velletje en de zaadlijsten en snijd zo fijn mogelijk.
- Meng met de overige ingrediënten en voeg als laatste zout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe.
Maïs elotes
- Bestrijk de maïskolven met de olijfolie en bestrooi ze met zout en versgemalen zwarte peper.
- Gril de maiskolven in 7-10 minuten op een middelhete direct ingestelde BBQ, tot de maïs diepgeel van kleur en gaar is.
- Meng de overige ingrediënten.
Polentacakes bakken
De polentacakes hebben maar een paar minuutjes nodig op de barbecue, maar het is wel een must om een goed oogje in het zeil te houden. In eerste instantie plakken ze een beetje aan de grill vast (dat doet alles) maar als je ze ziet bruinen is het goed om ze een kwart te draaien, dit doe je tot alles lekker krokant bruin is.
Opmaken bord of plank
- Nadat de skirt steaks goed hebben gerust kun je ze tegen de graad in aansnijden en doe de chimichurri er ruim overheen.
- De maïs kun je nu op het bord of op de plank leggen met het kruidenmengsel eroverheen.
- Aan de polentacake hoef je verder niks meer te doen. Smakelijk!
(Foto van het gerecht © Marcus Polman)
Verder lezen over BBQ

Food20.05.2024
Deze nieuwe postzegel ruikt naar versgebakken stokbrood

Food28.06.2023
Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Food21.01.2023
Er komt een winterbarbecuefestival op een eiland in Nederland

Food31.10.2022
Vier Halloween met een gezellige Big Green Egg-barbecue!

Lifestyle15.04.2022
Boretti opent bbq-seizoen met introductie nieuwe lijnen barbecues en buitenkeukens

Drinks10.12.2021
Advies van Talisker: ga voor avontuurlijke feestdagen en steek de bbq aan!

Food11.08.2021
BBQ-alarm! Met deze tips ben jij altijd klaar om buitengewoon te grillen

Food23.07.2021
Met de BBQ-box van HelloFresh vier je de zomer met een geheel verzorgde barbecue
Verder lezen over Koken

Tipt08.01.2025
Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Lifestyle19.12.2024
5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Proeft04.12.2024
HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Gadgets15.11.2024
HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereld
Recepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Verder lezen over Kookboeken

Recepten02.12.2024
Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer

Recepten29.07.2024
Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

Gadgets18.03.2024
De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Gezond26.12.2023
Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Nieuws20.11.2022
Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Nieuws14.10.2022
Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten

Drinks29.11.2021
High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten

Nieuws28.10.2021
Deze zes boeken zijn in de running voor de titel ‘Kookboek van het Jaar’
Verder lezen over Vlees

Food09.01.2024
Is dit de lekkerste hamburger van Nederland?

Food02.12.2023
Minder vlees eten met Ballo’s: vegan alternatief voor de gehaktbal
Vjèze Fur swapt ballen
Food28.06.2023
Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Nieuws06.03.2023
Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

Hotspots14.12.2022
Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg

Food22.10.2022
Redefine Meat herdefinieert de beleving van plantaardig vlees wereldwijd

Food05.05.2022
Dit is de snelste manier om vlees te ontdooien

Nieuws29.04.2022
Consumentenbond: ‘Mager rundergehakt soms vetter dan spareribs’
Verder lezen over Zomer

Drinks14.06.2023
De Kalimotxo (of Calimocho) is een ideale zomercocktail met rode wijn

Drinks07.06.2023
Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen

Hotspots30.05.2023
Drie fijne terrassen in Amsterdam om op een zonnige dag lekker de boel de boel te laten

Drinks19.05.2023
Nespresso raakt in de zomerse sferen met nieuwe Californian Dream-collectie

Food03.04.2023
Free Cone Day: Gratis Ben & Jerry’s ijs in Rotterdam op maandag 3 april

Food15.03.2023
Magnum lanceert twee nieuwe smaken: Double Starchaser & Double Sunlover

Hotspots08.01.2023
Bonaire: Dit zijn de hotspots voor eten en drinken op het eiland

Hotspots27.12.2022