De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Als het gaat om tv-programma’s over eten dan staan MasterChef Australia, het hele oeuvre van Anthony Bourdain en Netflixserie Chef’s Table altijd hoog op het lijstje met mijn favorieten. Vooral Chef’s Table heeft enorme impact gehad op de gastronomische wereld omdat de serie de ambacht van ’s werelds bekendste chefs aan iedereen liet zien. Afgelopen weekend stuitte ik op de spin-off Chef’s Table: BBQ die serie toont de traditionele wereld van barbecue.
Als het kwik in Nederland boven de 15 graden stijgt, dan zijn er al veel mensen naar de barbecue aan het loeren met de gedachte of het al kan. Toch is barbecue als culinaire techniek traditioneel gezien veel meer dan vlees op een grill gooien met een vuurtje eronder. Chef’s Table :BBQ neemt je mee in deze wondere wereld en laat vooral zien hoe fantastisch barbecue-gerechten kunnen zijn.
Barbacoa
Waar de term barbecue precies vandaan komt weet eigenlijk niemand. Naar verluidt komt de term uit het Caribisch gebied in de tijd dat de Spanjaarden er voet aan wal zetten. Barbacoa werd gebruikt voor de manier hoe de inheemse bevolking vlees klaarmaakte op een houten platform boven vuur.
De techniek raakte zo in de 19e eeuw ingeburgerd in het zuiden van Amerika. Aangezien er in die regionen veel varkens waren, werd dit het belangrijkste vlees bij barbecues. Hetzelfde geldt voor maïsbrood als bijgerecht, dat kwam doordat het vochtige zuidelijke klimaat ideaal bleek om maïs te groeien.
Niet geheel onbelangrijk: de kooktechniek maakte was een makkelijke
manier om veel eten tegelijkertijd te bereiden waardoor het al snel
tijdens grote bijeenkomsten als kerkfestivals en buurtpicknicks de
voorkeur kreeg.
Chef’s Table: BBQ
Terug naar de Netflixserie Chef’s Table: BBQ, want niet alleen in Amerika wordt gebruikt gemaakt van de barbecue. In de serie verdiepen de makers zich in de rokerige, sappige wereld van barbecue over de hele wereld.
De vier chefs die uitgelicht worden in de serie zijn: Tootsie Tomantez is een 85-jarige oma die nog steeds de kolen aansteekt in haar restaurant in Texas, Lennox Hatsie is een Australische chef die al zijn ingrediënten uit de Australische Outback haalt, Rodney Scott (ook bekend dankzij Parts Unknown) is een chef in het Amerikaanse South-Carolina die bekend staat om zijn varkensbarbecue met hele varkens en Maya-chef Rosalia Chay Chuc die vanuit haar huis in Mexico de traditionele Cochinita Pibil serveert.
(Afbeeldingen bij dit artikel © Netflix)
Verder lezen over BBQ

Food20.05.2024
Deze nieuwe postzegel ruikt naar versgebakken stokbrood

Food28.06.2023
Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Food21.01.2023
Er komt een winterbarbecuefestival op een eiland in Nederland

Food31.10.2022
Vier Halloween met een gezellige Big Green Egg-barbecue!

Lifestyle15.04.2022
Boretti opent bbq-seizoen met introductie nieuwe lijnen barbecues en buitenkeukens

Drinks10.12.2021
Advies van Talisker: ga voor avontuurlijke feestdagen en steek de bbq aan!

Food11.08.2021
BBQ-alarm! Met deze tips ben jij altijd klaar om buitengewoon te grillen

Food23.07.2021
Met de BBQ-box van HelloFresh vier je de zomer met een geheel verzorgde barbecue
Verder lezen over TV-series

Food08.06.2023
Nieuw seizoen Guilty Pleasures vanaf deze week op 24Kitchen te zien

Nieuws01.06.2023
Documentaire over het meest afgelegen restaurant ter wereld Koks (**) te zien op Viaplay

Nieuws06.05.2023
Het 15de seizoen van MasterChef Australia gaat dit weekend toch van start

Nieuws01.05.2023
Première nieuw seizoen MasterChef Australia uitgesteld na plotseling overlijden jurylid Jock Zonfrillo

Recepten20.03.2023
Zo maak je de Pog Soup uit The Mandalorian net als Bo-Katan

Nieuws16.01.2023
Vjèze Fur maakt voor 3 op Reis culinaire trip door Italië

Nieuws03.01.2023
Pressure Cooker krijg je als je Top Chef en Big Brother in de blender gooit

Nieuws30.09.2022
MasterChef NL (Celebrity) vanaf vrijdag 30 september weer terug via Viaplay
Verder lezen over Zomer

Drinks14.06.2023
De Kalimotxo (of Calimocho) is een ideale zomercocktail met rode wijn

Drinks07.06.2023
Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen

Hotspots30.05.2023
Drie fijne terrassen in Amsterdam om op een zonnige dag lekker de boel de boel te laten

Drinks19.05.2023
Nespresso raakt in de zomerse sferen met nieuwe Californian Dream-collectie

Food03.04.2023
Free Cone Day: Gratis Ben & Jerry’s ijs in Rotterdam op maandag 3 april

Food15.03.2023
Magnum lanceert twee nieuwe smaken: Double Starchaser & Double Sunlover

Hotspots08.01.2023
Bonaire: Dit zijn de hotspots voor eten en drinken op het eiland

Hotspots27.12.2022