De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het blijft een beetje de week van de sterrenchefs. Want kookzender Njam! lanceert de nieuwe tv-serie Bon Chef!. Daarin reist SVH Meesterkok Michel Lambermon op de motor langs vijf Nederlandse sterrenchefs om hen uit te dagen een bijzonder gerecht te maken op de Big Green Egg.
Lambermon gaat langs bij: Jonnie Boer (De Librije ***), Dick Middelweerd (De Treeswijkhoeve **), Martin Kruithof (De Lindenhof **), Erik van Loo (Parkheuvel **) en René Brienen (Brienen aan de Maas *). Gezamenlijk is dit fijne gezelschap chefs goed voor tien Michelinsterren. Des te interessanter om te zien wat zij voor heerlijks klaarmaken op de kamadobarbecue.
Kamadobarbecue
Bij restaurant Van de Leur in Den Haag hebben we vorig jaar al mogen proeven wat voor heerlijks er allemaal te bereiden is op een Big Green Egg. Dus het gegeven dat bovenstaande Nederlandse sterrenchefs laten zien wat zij er allemaal mee kunnen, maakt heel erg nieuwsgierig én hongerig. Want er is echt een verschil tussen koken op een barbecue en een kamado.
Grote verschil
Dat heeft er alles mee te maken met hoe de kamadobarbecue werkt. Het is een keramische barbecue die zowel boven en onder volledig afsluitbaar is. Doordat hij gemaakt is van keramiek houdt hij hitte veel beter vast door de dubbele wand en het hoge isolerende vermogen. Daardoor kan de hitte goed worden gereguleerd en werkt een kamado eigenlijk als een oven, maar dan met rook.
Vijf sterrenchefs
Aangezien je daarom met de kamado van alles kan braden, roken, stomen en zelfs pizza’s of focaccia’s kan bakken hebben veel chefs hem omarmd. Naar eigen zeggen is Jonnie Boer een grote fan en dat laat hij in zijn aflevering ook zien. Samen met Lambermon gaat hij met lokale ingrediënten en de groenten en kruiden van vaste kweker Eef aan de slag en tovert hij een Michelinwaardige knolselderijsoep met rivierkreeft op tafel.
In de Bon Chef!-aflevering met Martin Kruithof maakt hij een van zijn signature dishes: snoekbaars, paling en watermunt. Dick Middelweerd gaat met Lambermon de natuur in om met streekproducten het lokaal gerecht: in hooi gegaarde jambonneau van boerderijkip. Chef-kok Erik van Loo bereidt een gegrilde sukade met papillot van zomerse groenten. En chef René Brienen die we kennen door zijn bereidingen met hooi maakt een hele ham met gegrilde asperges.
Voor iedere abonnee van KPN is de serie op werkdagen te zien op kanaal 39 om 17:20 uur. Daarnaast zijn alle afleveringen op de website van Njam! te bekijken.
Verder lezen over BBQ

Food20.05.2024
Deze nieuwe postzegel ruikt naar versgebakken stokbrood

Food28.06.2023
Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Food21.01.2023
Er komt een winterbarbecuefestival op een eiland in Nederland

Food31.10.2022
Vier Halloween met een gezellige Big Green Egg-barbecue!

Lifestyle15.04.2022
Boretti opent bbq-seizoen met introductie nieuwe lijnen barbecues en buitenkeukens

Drinks10.12.2021
Advies van Talisker: ga voor avontuurlijke feestdagen en steek de bbq aan!

Food11.08.2021
BBQ-alarm! Met deze tips ben jij altijd klaar om buitengewoon te grillen

Food23.07.2021
Met de BBQ-box van HelloFresh vier je de zomer met een geheel verzorgde barbecue
Verder lezen over TV-series

Food08.06.2023
Nieuw seizoen Guilty Pleasures vanaf deze week op 24Kitchen te zien

Nieuws01.06.2023
Documentaire over het meest afgelegen restaurant ter wereld Koks (**) te zien op Viaplay

Nieuws06.05.2023
Het 15de seizoen van MasterChef Australia gaat dit weekend toch van start

Nieuws01.05.2023
Première nieuw seizoen MasterChef Australia uitgesteld na plotseling overlijden jurylid Jock Zonfrillo

Recepten20.03.2023
Zo maak je de Pog Soup uit The Mandalorian net als Bo-Katan

Nieuws16.01.2023
Vjèze Fur maakt voor 3 op Reis culinaire trip door Italië

Nieuws03.01.2023
Pressure Cooker krijg je als je Top Chef en Big Brother in de blender gooit

Nieuws30.09.2022