Tipt31.03.2021

Sterrenchefs laten zien wat ze kunnen op de Big Green Egg in tv-serie Bon Chef!


Het blijft een beetje de week van de sterrenchefs. Want kookzender Njam! lanceert de nieuwe tv-serie Bon Chef!. Daarin reist SVH Meesterkok Michel Lambermon op de motor langs vijf Nederlandse sterrenchefs om hen uit te dagen een bijzonder gerecht te maken op de Big Green Egg.

Lambermon gaat langs bij: Jonnie Boer (De Librije ***), Dick Middelweerd (De Treeswijkhoeve **), Martin Kruithof (De Lindenhof **), Erik van Loo (Parkheuvel **) en René Brienen (Brienen aan de Maas *). Gezamenlijk is dit fijne gezelschap chefs goed voor tien Michelinsterren. Des te interessanter om te zien wat zij voor heerlijks klaarmaken op de kamadobarbecue.

Kamadobarbecue

Bij restaurant Van de Leur in Den Haag hebben we vorig jaar al mogen proeven wat voor heerlijks er allemaal te bereiden is op een Big Green Egg. Dus het gegeven dat bovenstaande Nederlandse sterrenchefs laten zien wat zij er allemaal mee kunnen, maakt heel erg nieuwsgierig én hongerig. Want er is echt een verschil tussen koken op een barbecue en een kamado.

Grote verschil

Dat heeft er alles mee te maken met hoe de kamadobarbecue werkt. Het is een keramische barbecue die zowel boven en onder volledig afsluitbaar is. Doordat hij gemaakt is van keramiek houdt hij hitte veel beter vast door de dubbele wand en het hoge isolerende vermogen. Daardoor kan de hitte goed worden gereguleerd en werkt een kamado eigenlijk als een oven, maar dan met rook.

Vijf sterrenchefs

Aangezien je daarom met de kamado van alles kan braden, roken, stomen en zelfs pizza’s of focaccia’s kan bakken hebben veel chefs hem omarmd. Naar eigen zeggen is Jonnie Boer een grote fan en dat laat hij in zijn aflevering ook zien. Samen met Lambermon gaat hij met lokale ingrediënten en de groenten en kruiden van vaste kweker Eef aan de slag en tovert hij een Michelinwaardige knolselderijsoep met rivierkreeft op tafel.

In de Bon Chef!-aflevering met Martin Kruithof maakt hij een van zijn signature dishes: snoekbaars, paling en watermunt. Dick Middelweerd gaat met Lambermon de natuur in om met streekproducten het lokaal gerecht: in hooi gegaarde jambonneau van boerderijkip. Chef-kok Erik van Loo bereidt een gegrilde sukade met papillot van zomerse groenten. En chef René Brienen die we kennen door zijn bereidingen met hooi maakt een hele ham met gegrilde asperges.

Voor iedere abonnee van KPN is de serie op werkdagen te zien op kanaal 39 om 17:20 uur. Daarnaast zijn alle afleveringen op de website van Njam! te bekijken.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over BBQ

​Deze nieuwe postzegel ruikt naar versgebakken stokbrood

Mis je de geur van versgebakken stokbrood, dan kun je natuurlijk zelf de oven aanslingeren. Maar er is nu een nieuwe manier om je zintuigen toch even te prikkelen: een postzegel die naar baguettes ruikt. Het wordt uitgeg...

Food20.05.2024

​Deze nieuwe postzegel ruikt naar versgebakken stokbrood

​Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Wagyuvlees is een wat duurdere vleessoort en dat heeft er alles mee te maken dat het rund waarvan dit vlees wordt gemaakt aan zeer strenge regels moet voldoen. Deze runderen zijn een speciaal, Japans ras dat enige tijd z...

Food28.06.2023

​Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Er komt een winterbarbecuefestival op een eiland in Nederland

Whiskymerk Higland Park organiseert op zaterdag 11 februari het eerste winterbarbecuefestival in Nederland. En wel op een unieke locatie: het eiland Tiengemeten in de buurt van Rotterdam. Deze locatie is een knipoog naar...

Food21.01.2023

Er komt een winterbarbecuefestival op een eiland in Nederland

Vier Halloween met een gezellige Big Green Egg-barbecue!

Halloween raakt steeds meer ingeburgerd in ons land. Een groot deel van het feest speelt zich ’s avonds buiten af, waar kinderen verkleed op jacht gaan naar snoep. Als je toch al buiten bent, waarom er dan niet een ext...

Food31.10.2022

Vier Halloween met een gezellige Big Green Egg-barbecue!

Boretti opent bbq-seizoen met introductie nieuwe lijnen barbecues en buitenkeukens

Het Italiaanse merk Boretti ken je misschien wel van de keukenapparatuur, maar het bedrijf maakt ook barbecues en buitenkeukens. Vorige week vrijdag introduceerde Boretti tijdens een event bij Capital C in Amsterdam twee...

Lifestyle15.04.2022

Boretti opent bbq-seizoen met introductie nieuwe lijnen barbecues en buitenkeukens

Advies van Talisker: ga voor avontuurlijke feestdagen en steek de bbq aan!

De kerstdagen gaan dit jaar voor het tweede jaar op rij anders verlopen dan anders. Om het zo ‘normaal’ mogelijk te houden worden er evengoed uitgebreide kerstdiners gepland, dinerboxen gekocht en is er gewoon op de...

Drinks10.12.2021

Advies van Talisker: ga voor avontuurlijke feestdagen en steek de bbq aan!

BBQ-alarm! Met deze tips ben jij altijd klaar om buitengewoon te grillen

Het is de afgelopen weken qua weer alles behalve een echte zomer geweest, maar ons doorzettingsvermogen wordt beloond: de zomer is qua temperatuur én zon vanaf vandaag eindelijk weer terug! Hier op de (thuis)redactie wo...

Food11.08.2021

BBQ-alarm! Met deze tips ben jij altijd klaar om buitengewoon te grillen

Met de BBQ-box van HelloFresh vier je de zomer met een geheel verzorgde barbecue

Maaltijdboxleverancier HelloFresh weet altijd wel goed om de seizoenen in te spelen met speciale boxen, zoals eerder de Borrelbox. Nu de zomer in volle gang is biedt het bedrijf als extraatje bij je bestelde maaltijdbox(...

Food23.07.2021

Met de BBQ-box van HelloFresh vier je de zomer met een geheel verzorgde barbecue

Verder lezen over TV-series

Nieuw seizoen Guilty Pleasures vanaf deze week op 24Kitchen te zien

Op 24Kitchen is deze week het tweede seizoen van het programma Guilty Pleasures begonnen. Chef Per de Man duikt met allerlei bekende Nederlanders de keuken in om samen aan hun persoonlijke guilty pleasure een culinaire d...

Food08.06.2023

Nieuw seizoen Guilty Pleasures vanaf deze week op 24Kitchen te zien

Documentaire over het meest afgelegen restaurant ter wereld Koks (**) te zien op Viaplay

Op Viaplay is vanaf vandaag de documentaire ‘The Most Remote Restaurant in the World’ te zien. Een documentaire over chef-kok Poul Andrias Ziska en zijn team van het tweesterrenrestaurant Koks op de Faeröer eilanden...

Nieuws01.06.2023

Documentaire over het meest afgelegen restaurant ter wereld Koks (**) te zien op Viaplay

Het 15de seizoen van MasterChef Australia gaat dit weekend toch van start

Na het tragische nieuws van het overlijden van Jock Zonfrillo aan het begin van deze week leek het onwaarschijnlijk dat het nieuwe seizoen van MasterChef Australiasnel op de Australische tv te zien zou zijn. Desondanks...

Nieuws06.05.2023

Het 15de seizoen van MasterChef Australia gaat dit weekend toch van start

Première nieuw seizoen MasterChef Australia uitgesteld na plotseling overlijden jurylid Jock Zonfrillo

Het idee was om deze week te beginnen met het jaarlijkse ‘Nieuw seizoen MasterChef Australia in Australië van start’, maar helaas is dit plan ingehaald door heel triest nieuws. Het Schotse jurylid, chef en schrijver...

Nieuws01.05.2023

Première nieuw seizoen MasterChef Australia uitgesteld na plotseling overlijden jurylid Jock Zonfrillo

Zo maak je de Pog Soup uit The Mandalorian net als Bo-Katan

Het gebeurt niet snel dat een recept of maaltijd uit een tv-serie of film inspireren, maar bij soms is dit wel het geval. Bij een serie als The Sopranos of - hoe cru ook- Hannibal kreeg je vaak honger bij het kijken van...

Recepten20.03.2023

Zo maak je de Pog Soup uit The Mandalorian net als Bo-Katan

Vjèze Fur maakt voor 3 op Reis culinaire trip door Italië

Freddy Tratlehner, beter bekend als Vjèze Fur, heeft het goed voor elkaar. Hij heeft namelijk voor BNNVARA-programma 3 op Reis een culinaire trip mogen maken door Italië. De beste man is natuurlijk helemaal kookgek en...

Nieuws16.01.2023

Vjèze Fur maakt voor 3 op Reis culinaire trip door Italië

Pressure Cooker krijg je als je Top Chef en Big Brother in de blender gooit

Een van mijn favoriete tv-programma’s is al jaar en dag MasterChef Australia. Hoewel de show de afgelopen seizoenen erg is veranderd, na het vertrekken van de oude juryleden, is het nog altijd heerlijke feel good tv. E...

Nieuws03.01.2023

Pressure Cooker krijg je als je Top Chef en Big Brother in de blender gooit

MasterChef NL (Celebrity) vanaf vrijdag 30 september weer terug via Viaplay

Het moment is eindelijk daar: er komt weer een Nederlandse versie van MasterChef op de (streamings)buis, dit keer bij streamingsplatform Viaplay. Vanaf vandaag, 30 september, is er iedere vrijdag een nieuwe aflevering te...

Nieuws30.09.2022

MasterChef NL (Celebrity) vanaf vrijdag 30 september weer terug via Viaplay